O parte semnificativă a teritoriilor pe care rușii le-au capturat în timpul primele zile ale invaziei a fost recâștigată ucraineni. Recent, sprijinită masiv de Occident, armata ucraineană a început să atace baze militare, aerodromuri și alte ținte în interiorul Rusiei. Experții militari consideră că va dura zeci de ani pentru reconstrucția armatei ruse, indiferent de rezultatul final al războiului.
De ce s-a ajuns, totuși, aici? Andrew Weiss, vicepreședinte pentru studii la Carnegie Endowment for International Peace, fost director al Centrului RAND Corporation pentru Rusia și Eurasia, explică în ce măsură războiul din Ucraina este o extensie a forței brute și ambițiilor lui Putin de a recrea Imperiul Rus. De asemenea, expertul vorbește despre „creierul lui Putin”, potrivit publicației Salon.
Weiss spune că liderii occidentalii nu trebuie să reacționeze exagerat la amenințările lui Putin privind folosirea armelor nucleare în Ucraina, pe care el le vede ca un exemplu de comportament de agresiune și lăudăroșenie, menit să testeze hotărârea SUA și a NATO.
Planul lui Puitn pe termen lung
El avertizează că planul pe termen lung al lui Putin, și unul dintre puținele moduri în care ar putea să „câștige” războiul din Ucraina, este să-l sprijine pe Donald Trump, sperând că, dacă republicanul revine la putere în 2025, politica externă a SUA va favoriza din nou interesele lui Putin și ale Rusiei.
”Mare parte din ceea ce vedem acum cu războiul din Ucraina a început în 2014, când cel mai important lucru de pe agenda lui Putin a fost să aibă un spectacol strălucitor la Jocurile Olimpice, pentru a arăta toate lucrurile mărețe pe care le-a realizat Rusia. A vrut mai mult respect din partea lumii și apoi a declanșat o revoltă populară pe străzile Kievului și a pus totul în scenă”, susține Weiss. El a subliniat că astfel Putin a anexat Crimeea și a început un război în Donbas, negând continuu că ar fi fost orchestrat de ruși.
Rusia se comportă ca un individ beat într-un bar
”Rusia se comportă ca un individ beat într-un bar, care provoacă probleme celorlalți oameni. Acel individ se apropie din ce în ce mai mult de tine pentru a vedea ce vei face. Am văzut asta în timpul conflictului din Siria, unde rușii făceau lucruri periculoase în mod intenționat și încercau să împingă forțele americane din zonele pe care doreau să le controleze”, explică el. Referindu-se la liderul de la Kremlin, Weiss spune că Putin crede că lumea pur și simplu nu ar trebui să mai fie condusă de Statele Unite, iar Rusia și China ar trebui să aibă mult mai multă influență în lume.
”Acest lucru arată cât de miop a fost comportamentul lui Putin, pentru că războiul din Ucraina a demonstrat contrariul. Mai multe țări din vecinătatea Rusiei se simt mai nesigure și vor apela la Statele Unite pentru conducere și protecție. Dacă Putin ar fi fost într-adevăr atât de inteligent și un strateg atât de mare, nu ar fi lansat un război, care i-a dat agenda înapoi cu zeci de ani”, crede el.
Cele trei emisfere din creierul lui Putin
Potrivit expertului, un diplomat de rang înalt i-a explicat odată de ce este atât de enervant să ai de-a face cu Putin. Acesta a spus că există trei secțiuni în creierul lui Putin. Prima secțiune este formată din tot gunoiul care pe care i-l varsă serviciile de informații ruse, succesoarele KGB, precum și birocrații de carieră. Este injectat cu conspirații.
A doua emisferă a creierului lui Putin constă din toate lucrurile în care a fost implicat personal în cei peste 20 de ani cât a stat la putere, precum și din toate nemulțumirile și furia care s-au acumulat de-a lungul timpului. Ultima parte a creierului lui Putin este lumea reală, care constă din ceea ce știe orice om care citește un ziar bun și urmărește evenimentele mondiale. Aspectul exasperant al relației cu Putin este că el se mută constant între aceste trei emisfere, de fiecare dată când vorbești cu el. Nu ești niciodată sigur în care dintre ele se află când vorbește cu tine.