Este vital să aveți o protecție solară eficientă, deoarece, pe lângă faptul că ajută să nu vă ardeți, reduce și semnele de îmbătrânire și riscul de cancer de piele. Înainte de a merge în parc, la piscină, la plajă sau doar la un grătar în curte, este important să verificați data de expirare de pe crema de protecție solară.

Când expiră crema de protecție solară?

Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) cere ca toate cremele de protecție solară să-și mențină puterea maximă timp de trei ani. Așa că, dacă ați achiziționat o cremă de protecție solară la sfârșitul verii trecute, ar trebui să o puteți folosi în siguranță încă două veri.

Verificați mereu data de expirare

Unii producători imprimă data de expirare pe sticlă sau etichetă, dar nu toți o fac. Când cumpărați o sticlă de protecție solară, verificați mereu data de expirare. Dacă nu are, scrieți data achiziției cu un marker permanent. De asemenea, țineți cont de simbolul care indică perioada de după deschidere, care vă spune cât timp un produs va rămâne bun odată deschis.

De obicei arată ca un borcan cu capacul închis și un număr, care indică numărul de luni în care poate fi utilizat după ce ați deschis crema. Teoretic, dacă utilizați creme de protecție solară așa cum se recomandă, reaplicând straturi periodic, nu ar trebui să vă mai rămână prea mult de la an la an.

Când să nu o mai folosiți?

Alte indicii că nu ar mai trebui să folosiți crema de protecție solară includ:

Consistența. Atunci când crema de protecție solară este foarte apoasă sau foarte groasă, este posibil să fi expirat.
Culoare. Dacă apare o nuanță neobișnuită, probabil că a expirat.
Miros. Dacă miroase diferit față de momentul în care ați cumpărat-o, este posibil să fie expirată.

Mai putem folosi crema solară expirată?

Folosirea unei creme de protecție solară care a expirat nu ne va afecta în mod direct pielea, dar poate provoca o arsură solară urâtă. După cum știți deja, arsurile solare indică expunerea neprotejată la soare, care este direct legată de riscul declanșării cancerului de piele, dar și de îmbătrânirea prematură.

Data de expirare este specificată cu un motiv: pentru a vă anunța dacă acea protecție solară mai este eficientă. Este întotdeauna o idee bună să cumpărați o sticlă nouă de protecție solară dacă cea de acasă a expirat.

Ingredient periculos descoperit în cremele solare

În 2021, Administraţia SUA pentru Alimente şi Medicamente a făcut o descoperire fără precedent. 78 de produse de protecţie solară au fost reclamate pentru că ar conţine benzen, un cunoscut carcinogen pentru oameni. Mai exact, compania Valisure a testat aproape 300 de produse de protecţie solară şi a constatat că 27% conţineau benzen. În același timp, paisprezece dintre produse (5%) conţineau benzen la niveluri mai mari de 2 părţi per milion (ppm), care este limita recomandată de FDA pentru benzen în produse cu indicaţie medicală care nu pot fi făcute fără această substanţă.

„Prezenţa acestui carcinogen în produse recomandate pe scară largă pentru prevenirea cancerului de piele şi care sunt utilizate în mod constant de adulţi şi copii este foarte îngrijorătoare”, a declarat David Light, fondator şi CEO al laboratorului Valisure.

CDC avertizează că expunerea la niveluri ridicate de benzen cauzează cancer la om, în special cancer de sânge, leucemie, relatează Cnet.