Constructii :Cu toate ca ratele de profit au scazut pe anumite segmente, cererea a ridicat castigul

Profitul din imobiliare este borcanul cu miere al anului 2006. Cererea creste pe toate segmentele imobiliare, ceea ce sporeste atractivitatea tuturor tipurilor de plasamente.




In doi ani, un milion de euro se poate dubla, construind un bloc cu apartamente de vanzare. Depinde de flerul investitorului care alege orasul, zona si publicul tinta caruia i se adreseaza. Acum, de exemplu, pontul este Capitala.

Planul este simplu: in primul an cumperi terenul, faci proiectul si obtii avizele, in a doua parte a anului incepi sa precontractezi locuintele, sa strangi primele avansuri si, intr-un caz fericit, sa construiesti, urmand ca anul viitor sa inalti blocul, sa-ti recuperezi investitia si sa culegi profitul.

Astfel de afaceri au inflorit intre 2001 si 2005 in Cluj-Napoca, dar profiturile au fost mai mici (20-50%), preturile finale de vanzare fiind si ele mai scazute. Acum s-a deschis o alta piata, cu alte perspective, astfel de afaceri fiind la indemana bucurestenilor. Aici, puterea de cumparare este mai mare, iar profitul porneste de la 30% si ajunge pana la 100%, potrivit datelor din piata monitorizate de firma de consultanta imobiliara Eurisko.

Pentru malluri, exista liste de asteptare

Ceva mai asezate si pe termen lung sunt profiturile din celelalte sectoare imobiliare. Pe locul doi se afla centrele comerciale mari, tip mall sau galerii, unde rata de profitabilitate este de 12-13%, potrivit lui Radu Lucianu, partner la Eurisko. Apoi, pe locul trei se afla spatiile industriale, cu o rata de profit de 10%, si pe locul patru, la egalitate, locuintele de lux pentru inchiriat si cladirile noi de birouri, cu 8-9%.
Este o crestere reala sau un balon, asemenea pietei asiatice de la sfarsitul anilor ‘90? Sau vom stagna dupa 2007, asemenea Poloniei si Ungariei? Majoritatea argumentelor pledeaza in favoarea unei evolutii din ce in ce mai bune in privinta volumului de investitii, chiar daca profiturile vor mai scadea in timp. Pietele au fost “defazate”, adica noi traversam acum momentul anilor ‘90 ai Poloniei si Ungariei, nu inceputul anilor 2000. Asa ca mai avem loc pana la plafonarea si scaderea preturilor sau cresterea ratei de neocupare.



Exista cerere, se pompeaza bani pe aceasta piata si avem o evolutie economica ascendenta, care ne poate garanta si o cerere viitoare. Cumparatori de “proiecte la cheie” exista. Marile fonduri straine de investitii vin cu sute de milioane de euro si le plaseaza pe piata imobiliara romaneasca. De exemplu, reprezentantii in Romania ai fondului austriac Europolis au anuntat oficial ca “au de cheltuit” 300 de milioane de euro, cu care spera ca pana in trimestrul doi al anului sa cumpere birouri, malluri si spatii industriale, cu chiriasi cu tot.
Romanii cu succes in afaceri, in orice domeniu, care ar fi excelat cu un an-doi in urma, isi intorc acum privirile spre imobiliare si plaseaza strategic banii in ansambluri de vile, in blocuri, cladiri de birouri sau malluri.


In acest moment, suntem mai mult decat interesanti ca dezvoltare a pietei constructiilor noi. Suntem cei mai interesanti, pentru ca ne aflam in prag de aderare la Uniunea Europeana, cu mai putine stegulete rosii pe domeniul coruptiei si cu eticheta de “cea mai profitabila piata imobiliara din Europa”, pusa de specialistii de la Chanel Four, din Marea Britanie. Cifrele spun ca meritam aceasta calitate, in ciuda comentariilor moderate ale unor experti straini, care cunosc Romania doar prin prisma lui Dracula si a tepelor din fata renumitului castel.




 continuare