Cresc alocațiile copiilor de la 1 ianuarie 2024
Cresc alocațiile copiilor de la 1 ianuarie 2024! Alocațiile copiilor până în doi ani vor crește cu 87 lei, iar alocațiile copiilor cu vârsta cuprinsă între 3 ani – 18 ani vor crește cu 35 lei. În prezent, alocația copiilor sub doi ani este 631 lei, iar alocația copiilor cu vârstă cuprinsă între 3 ani – 18 ani este 256 lei.
Majorarea alocațiile reprezintă, de fapt, indexarea cu rata inflației care, în acest an, a variat între 5 procente și 10 procente.
„Începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2023, cuantumul alocației de stat pentru copii se indexează anual, din oficiu, cu rata medie anuală a inflației. Rata medie anuală a inflației este indicatorul definitiv cunoscut în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicat de Institutul Național de Statistică”, se arată în Ordonanța de Urgență 126/2021, Articolul 3, Alin. 2.
În 2024, pensiile vor fi majorate de două ori
În plus, anul viitor, pensiile vor fi majorate de două ori. O dată pe 1 ianuarie 2024, altă dată pe 1 septembrie 2024. Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Simona Bucura Oprescu, a anunțat, vineri seară, că, anul viitor, pensiile vor creşte cu 40%.
Pe data de 1 ianuarie 2024, pensiile vor crește cu 13,8%, iar punctul de pensie va crește până la 2.032 lei. De la 1 septembrie 2023, pensionarii vor primi noile taloane de pensie, cu pensiile recalculate. Atunci, va avea loc o creștere a pensiilor de 40%, în medie.
„În 2024, pensiile romanilor vor crește de două ori. Prima dată de la 1 ianuarie, cu 13,8%. Valoarea punctului de pensie va crește de la 1.782 de lei la 2.032 de lei de la 1 ianuarie. Este o formă de echitate pentru fiecare român. Aplicăm majorarea de la 1 ianuarie pentru că respectăm legea. Anul viitor nu facem altceva decât să aducem românilor ceea ce merită încă de la 1 ianuarie.
A doua parte va fi recalcularea pensiilor și aplicarea acesteia începând cu 1 septembrie. Atunci se vor primi noile taloane de pensie, cu pensiile recalculate. Atunci vorbim despre o creștere de 40%, în medie.
E important să se știe că niciun român nu va avea pensia mai mică și aproximativ 3 milioane de români vor avea pensiile crescute”, a declarat, vineri seară, Simona Bucura Oprescu în cadrul unui emisiuni TV.
Toate calculele au fost făcute cu Banca Mondială
Potrivit spuselor ei, Guvernul României a fost „foarte chibzuit” și „foarte atent” la sustenabilitate. Toate calculele au fost făcute cu Banca Mondială, în acord cu reformele agreate cu Uniunea Europeană (UE).
În prezent, Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) este ocupată cu digitalizarea dosarelor de pensie, care este gata în proporție de 90%. Apoi, va fi realizat softul pentru recalculare, conform legii. De la 1 septembrie 2024, vor fi puse în plată.
„Împreună cu colegii de la Ministerul Finanțelor s-au făcut deja aceste evaluări. În acest moment avem un impact bugetar de 9,6 miliarde de lei lunar, apoi, începând cu 1 ianuarie vom avea un impact de 13,2 miliarde. Nu suntem concentrați doar pe cât din PIB reprezintă această anvelopa, dar pensionarii trebuie să știe că suntem chibzuiți, astfel încât acest proces să fie sustenabil”, a adăugat ministrul Muncii și Protecției Sociale.