Amenzile au fost înăsprite
Amenzile legate de activitățile economice ilicite au fost majorate în propunerea legislativă privind unele măsuri fiscal-bugetare. Ministrul Marcel Boloș a subliniat că au fost revizuite infracțiunile și au fost încorporate câteva noi.
Declarații ministrul Finanțelor au fost făcute miercuri seara, în cadrul unui briefing de presă la Palatul Victoria.
„În general, discutăm de activităţile economice ilicite şi de activităţile economice ilicite din zona comercială şi a celor care utilizează casele de marcat electronice. Aici am înăsprit amenzile şi cuantumul amenzilor, am actualizat faptele contravenţionale şi am introdus chiar fapte contravenţionale noi şi acestea sunt menţionate în proiectul de lege”, arată ministrul.
Marcel Boloș spune că limita minimă pentru plata amenzilor a fost majorată. Minimul amenzii pentru persoanele fizice va fi de 2.000 de lei, majorare de la 500 de lei. Suma poate ajunge până la 15.000 de lei.
Cuantumul amenzilor pentru persoanele juridice va fi între 5.000 și 30.000 de lei.
„Cuantumul amenzilor, dacă până ieri, în 48 de ore, puteai să plăteşti minimul amenzii de 500 lei, începând de la data la care va fi aprobat proiectul de lege, cuantumul amenzii va fi începând de la 2.000 de lei limita minimă pentru persoane fizice până la 15.000 lei, iar la persoanele juridice de la 5.000 lei până la 30.000 lei cuantumul acestor amenzi”, a subliniat Boloş.
Amenzile cresc considerabil
În ceea ce privește infracțiunile, acesta a explicat că, la prima abatere, agentul economic va primi o notificare în care se vor sublinia consecințele recidivelor.
Amenzile ulterioare vor fi dublate sau chiar triplate, începând de la prima încălcare.
„Dacă aceasta se repetă într-un an a 2-a oară, la prima sa faptă contravenţională se dă înştiinţare cu ce păţeşti dacă recidivezi, şi, cum spuneam, la a 2-a faptă contravenţională, în interval de 1 an, cuantumul amenzilor se dublează, la a 3-a faptă contravenţională se triplează cuantumul amenzilor, aşa încât vrem să avem, pe lângă aplicarea amenzii, şi un comportament coercitiv de corecţie asupra celui care săvârşeşte astfel de fapte.
Nu se va mai putea plăti în 48 de ore 50% din cuantumul amenzii. Până mai ieri puteam să aplicăm o amendă de 1.000 lei, jumătate însemna 500 lei, dar nu puteam să confiscăm bunurile ilicite care aveau provenienţă ilicită şi, sigur, din acest punct de vedere, e o parte bună asupra a ceea ce înseamnă fenomenul de evaziune fiscală”, a explicat şeful de la Finanţe.
Facturi electronice din 1 ianuarie
Boloș a mai anunțat că, începând cu 1 ianuarie 2024, vor fi emise facturi electronice care vor fi trimise direct la Ministerul Finanțelor.
Acest lucru va permite procesarea eficientă a acestor date și detectarea rapidă a zonelor predispuse la evaziune fiscală, cu scopul de a combate eficient această problemă.
În plus, vor fi introduse sigilii electronice pentru mărfuri, pentru a urmări circulația acestora pe teritoriul României, începând cu data intrării în vigoare a legii.
Datele de la casele de marcat electronice vor fi înregistrate în sistem
De asemenea, ministrul de Finanțe a subliniat că datele de la casele de marcat electronice vor fi integrate în sistem.
„De asemenea, informaţiile din casele de marcat electronice, care până mai ieri zăceau la Ministerul Finanţelor, fără a putea fi folosite în mod corespunzător, vor fi preluate în indicatorii de risc fiscal şi folosiţi în realizarea controalelor fiscale, astfel încât să nu facem aceste controale fiscale în orb şi să avem eficienţă maximă în combaterea fenomenului de evaziune fiscală”, a adăugat Marcel Boloş.
Miercuri, ministrul Finanțelor a oferit clarificări cu privire la proiectul de lege privind unele măsuri fiscal-bugetare.
Acest act normativ, pentru care Executivul intenționează să își asume răspunderea, a fost discutat în cadrul ședinței de Guvern în primă lectură.