A crescut numărul de cazuri și de spitalizări cu COVID-19 în SUA, Europa și Asia. Oficialii din domeniul sănătății spun că de vină ar fi o subvariantă a tulpinii Omicron a coronavirusului, apărută în noiembrie 2021. Tulpina a fost numită EG.5 sau Eris.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a clasificat EG.5 drept o „variantă de interes”. Acest lucru indică faptul că ar trebui urmărită mai atent decât altele din cauza unor mutaţii ce ar putea să o facă mai contagioasă sau mai gravă. OMS transmis însă că în acest moment, nu pare să reprezinte o ameninţare mai mare pentru sănătatea publică decât alte variante şi că „nu există dovezi ale unei creşteri a gravităţii bolii direct asociate cu EG.5”.
EG.5 se răspândește cel mai rapid în SUA
Până la data 8 august, tulpina EG.5 fusese depistată în peste 50 de ţări, a arătat OMS. Are deja cea mai frecventă şi cea mai rapidă creştere dintre subvariantele de COVID-19 care circulă în SUA, estimată a fi responsabilă pentru aproximativ 17% din cazurile actuale de COVID, potrivit Centrului pentru Controlul Bolilor (CDC).
Datele CDC arată că spitalizările cu COVID-19 au crescut cu peste 40% faţă de minimele recente atinse în iunie, dar sunt încă cu peste 90% sub nivelurile maxime atinse în timpul epidemiei de Omicron din ianuarie 2022, relatează Reuters.
În ultima lună, au crescut semnificativ cantitatea de virus identificată în apele reziduale din întreaga ţară şi numărul de reţete săptămânale pentru tratamentul COVID, Paxlovid, însă de la niveluri scăzute.
Când vor apărea vaccinele actualizate împotriva COVID-19
Plecând de la o altă subvariantă Omicron – XBB.1.5, mai asemănătoare cu diferitele tulpini ale virusului aflate în circulaţie, companiile Pfizer/BioNTech, Moderna şi Novavax au creat noi versiuni actualizate ale vaccinurilor lor anti-Covid.
Varianta Eris se aseamănă cu XBB.1.5, dar cea mai nouă subvariantă are o mutaţie la proteina sa spike („ţepuşa” care formează „coroana” coronavirusului – n.r.), care este partea din virus vizată de vaccin.
Apărută la finalul lui 2022, XBB.1.5 era încă responsabilă pentru mai mult de 10% din infecţii la 5 august, arată estimările CDC. Recent, directorul CDC Mandy Cohen a declarat în cadrul unui interviu că se aşteaptă ca noile vaccinuri să fie disponibile pe scară largă în SUA până în a treia sau a patra săptămână din septembrie, fără a se referi în mod deosebit la varianta Eris.
„În momentul de faţă, ceea ce vedem odată cu modificările virusurilor este că acestea sunt încă sensibile la vaccinul nostru, sunt încă sensibile la medicamentele noastre, sunt încă detectate de teste. Aşadar, toate instrumentele noastre continuă să funcţioneze pe măsură ce virusul se schimbă”, a declarat aceasta.