Liderul deputaților PNL, Gabriel Andronache, face apel la Camera Deputaților pentru adoptarea rapidă a unui proiect de lege ce vizează modificarea pensiilor militare. Proiectul, în opinia sa, nu conține elemente care ar putea fi considerate neconstituționale și urmărește un calcul echitabil al pensiilor pentru militari, similar cu cel aplicat altor categorii de pensionari din România.
Andronache a subliniat necesitatea deblocării procedurii legislative și clarificarea comisiilor sesizate în fond, subliniind că întârzierea actuală este rezultatul refuzului PSD de a accepta procedura de urgență propusă de liberali.
Solicitarea urgentă pentru adoptarea unui nou proiect de lege referitor la pensii
Liderul deputaților PNL, Gabriel Andronache, a declarat recent că a observat înregistrarea punctului de vedere al Guvernului cu privire la proiectul de lege pentru modificarea pensiilor militare, susținând că acesta trebuie dezbătut și adoptat rapid în Camera Deputaților.
Andronache a subliniat că acest proiect de lege, în forma sa actuală, nu conține niciun element de neconstituționalitate, deși există controverse în privința punctului de vedere emis de Guvern.
„Am constatat înregistrarea punctului de vedere al Guvernului pe proiectul de lege referitor la modificarea pensiilor militare, situaţie în care solicităm în mod expres deblocarea procedurii, pentru adoptarea acestui proiect, astăzi.
Este important de subliniat faptul că, la ora aceasta, nu ştim în clar care sunt comisiile sesizate în fond cu acest proiect, dacă sunt patru comisii sesizate în fond sau sunt cinci comisii sesizate în fond”, a declarat Andronache.
Probleme de procedură în Camera Deputaților
Gabriel Andronache a explicat că există o neclaritate procedurală în ceea ce privește comisiile sesizate în fond pentru acest proiect de lege, aspect care influențează calendarul dezbaterilor. El a subliniat că PSD a refuzat să accepte procedura de urgență, pe care liberalii o propuseseră inițial la sesizarea Camerei Deputaților, ceea ce a întârziat procesul.
„Refuzând procedura de urgenţă, aceasta este consecinţa, s-a aşteptat publicarea punctului de vedere al Guvernului, urmând a fi reluată discuţia despre comisiile sesizate. Solicităm ca astăzi să se clarifice toată această chestiune, să fie sesizate comisiile în fond cu acest amendamente.
Dacă cineva doreşte să depună amendamente la proiectul nostru, să dezbatem astăzi sau cel târziu mâine în comisiile raportoare proiectul, astfel încât să putem desfăşura o şedinţă de plen zilele următoare, pentru a adopta în primă cameră sesizată acest proiect”, a subliniat liderul PNL.
Reacția Guvernului și observațiile asupra constituționalității
Proiect de lege pentru pensiile militare. În cadrul dezbaterii, Guvernul a transmis un punct de vedere consultativ, în care a ridicat semne de întrebare legate de constituționalitatea inițiativei și a menționat un impact bugetar estimat la 4,4 miliarde de lei. Andronache a precizat însă că, deși PNL ia în considerare observațiile Guvernului, acestea nu constituie un impediment pentru adoptarea proiectului de lege.
„Bineînţeles că sunt aspecte de care este bine să ţinem cont. Totuşi, punctul de vedere al Guvernului, aşa cum v-am mai spus, este un punct de vedere consultativ, nu împiedică dezbaterea şi adoptarea propunerii legislative. De aceea am făcut şi apel să deblocăm procedura, pentru ca proiectul să poată fi pus în dezbatere”, a argumentat Andronache.
Andronache insistă că proiectul de lege este constituțional
În ceea ce privește temerile legate de constituționalitate, Andronache a respins categoric orice speculație, susținând că proiectul este în deplină conformitate cu legislația și că nu presupune o recalculare dublă a pensiilor.
Deputatul PNL a explicat că modificările propuse urmăresc aplicarea unui mecanism de calcul echitabil, similar celui aplicat în cazul altor categorii de pensionari din România.
„Nu văd care este încălcarea dispoziţiei Constituţiei, atunci când vorbim despre aplicarea unui mecanism pe care sau de care beneficiază toţi pensionarii din România, cu excepţia pensionarilor din acest sistem de ordine publică, sistemul de apărare, ordine publică. Nu este vorba de o recalculare dublă. (…)
Vorbim despre mecanismul, formula matematică pe care legea în vigoare o utilizează, pentru a stabili care este pensia unui om care este la pensie, din acest sistem”, a declarat acesta.
Conform liderului PNL, eliminarea blocajelor administrative și implementarea unui proces de calcul coerent ar trebui să permită trecerea proiectului de lege prin Camera Deputaților.
Daniel Suciu susține că PSD nu s-a opus niciodată proiectului pensiilor militare
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Daniel Suciu (PSD), a afirmat ca o replică, în cadrul unei declarații la Parlament, că a convocat o ședință a Biroului Permanent pentru a demonstra că nu s-au opus niciodată inițiativei referitoare la pensiile militarilor.
„Am convocat această şedinţă, tocmai pentru a dovedi că nu ne-am opus niciodată acelui proiect vizavi de pensiile militarilor. Am primit şi s-a înregistrat la Camera Deputaţilor punctul de vedere al Guvernului, iar imediat ce am luat act de acest lucru, am convocat şedinţa de Birou Permanent. Vom distribui în procedură de urgenţă la cele două comisii de buget, finanţe şi de apărare acel proiect de lege, împreună cu punctul de vedere al Guvernului. Până mâine dimineaţă, termen de depunere a amendamentelor.
Sper şi chiar cred că cele două comisii, Comisia de apărare şi de buget, finanţe, mâine se vor reuni, fie înainte de plen, fie în paralel cu plenul, astfel încât mâine, pe ordinea de zi, să avem şi la dezbateri, dar şi la sesiunea de vot final, acel proiect de lege”, a declarat Suciu.
De asemenea, preşedintele Camerei a subliniat că, conform punctului de vedere al Guvernului, decizia finală asupra acestui proiect de lege aparține Parlamentului.
„Parlamentul, mâine, va decide, prin vot, asupra acestui proiect de lege. Parlamentarii Partidului Social Democrat vor vota, cred, şi sunt convins, în unanimitate, acest proiect de lege,” a concluzionat Suciu.