Cresc dobânzile la credite

Dobânzile percepute de bănci pentru creditele noi au crescut ușor în august, în linie cu dorința BNR de a „liniști” majorarea împrumuturilor luate de populație.

Băncile comerciale au majorat, în august, dobânzile la creditele noi pentru populaţie, în lei, dar şi dobânzile acordate la depozitele noi, atât în lei cât şi în euro, în special la cele constituite pe perioade cuprinse între unu şi doi ani, reiese din datele publicate de Banca Naţională a României.

Astfel, dobânzile percepute de bănci la creditele noi în lei acordate populaţiei au urcat de la 6,84% pe an în iulie la 6,86% pe an în august. În schimb, pentru firme, dobânzile au scăzut în perioada analizată de la 4,69% pe an la 4,46% pe an.

Pentru creditele aflate în sold, dobânzile la lei au scăzut de la 8,04% pe an, în iulie, la 7,93% pe an în august, pentru populaţie, şi de la 5,26% pe an la 5,15% pe an pentru firme. Dobânzile la creditele de consum în lei pentru populaţie aflate în sold rămân, însă, peste 10%, deşi sunt în scădere uşoară. Pe de altă parte, însă, la creditele de consum noi, în lei, dobânda anuală efectivă a crescut semnificativ, de la 9,41% la 10,15%.

Pentru finanţările în euro nou acordate populaţiei, băncile au solicitat dobânzi în scădere de la 5,26% în iulie la 5,13% în august, însă pentru creditele de locuinţe dobânzile au crescut de la 4,59% pe an în iulie la 4,71% pe an o lună mai târziu. Pentru finanţarea firmelor, băncile au urcat dobânzile la creditele noi în euro de la 3,51% în iulie la 3,78% pe an în august. La creditele firmelor aflate în sold, dobânzile s-au redus uşor atât la lei cât şi la euro.

În privinţa depozitelor, dobânzile au scăzut la majoritatea categoriilor publicate de Banca Naţională. Astfel, pentru depozitele în lei aflate în sold ale populaţiei media dobânzilor a ajuns la 1,91% pe an, de la 2% cu o lună în urmă, uşor mai ridicate la depozitele de peste doi ani, respectiv 2,25%. Pentru firme,însă, dobânzile acordate la depozitele în sold urcat la o medie de 1,12% în august de la 1,06% în iulie.

Se remarcă, de asemenea, o creştere a dobânzilor pentru resursele nou atrase de bănci pentru perioade cuprinse între unu şi doi ani, atât în lei cât şi în euro. Astfel, la depozitele noi ale populaţiei de acest gen dobânda a crescut de la 2,26% la 2,53% de la o lună la alta, iar pentru firme de la 0,71% pe an la 1,07% pe an. La euro, dobânzile la aceste depozite au urcat, pentru populaţie, de la 1,26% în iulie la 1,33% în august, iar pentru firme s-au dublat în aceeaşi perioadă, de la 0,93% pe an la 1,97% pe an. AGERPRES