Cresc pensiile de la 1 ianuarie 2024!
Cresc pensiile de la 1 ianuarie 2024! Toate pensiile vor crește cu 13,5%. Premierul României, Marcel Ciolacu, a anunțat marți, 24 octombrie 2023, că se vor mări toate pensiile cu 13,5% de pe 1 ianuarie 2024. În plus, inechităţile din sistemul pensiilor se vor repara prin noua lege.
În prezent, liderul social-democraților își dorește ca legea pensiilor să fie promulgată pe data de 1 ianuarie 2024. În acest fel, Ministerul Muncii și Protecției Sociale va avea „câteva luni ca să o poată pregăti și să o pună în aplicare”.
„Avem legea cu inflaţia. Anul trecut s-a făcut o excepţie, pentru că, dacă s-ar fi pus inflaţia, cum e legea, cu un an înapoi decât anul respectiv, oamenii ar fi pierdut foarte mult şi am avut cea mai mare inflaţie 14,5 media şi a fost acea discuţie. Anul acesta avem inflaţia cea mai mare în acel an, la fel, este inflaţie medie de 13,5.
De la 1 ianuarie, toată lumea primeşte la fel. Inechităţile se vor repara prin noua lege a pensiilor e cu totul altceva. La 1 ianuarie toate pensiile se măresc cu 13,5, indicele de inflaţie, ăsta este un lucru clar. Eu îmi doresc şi aşa am convenit şi cu Comisia ca legea să fie promulgate la 1 ianuarie. Pe urmă, Ministerul să aibă câteva luni ca să o poată pregăti să o pună în aplicare”, a anunțat, marți, Marcel Ciolacu în cadrul unei conferințe de presă de la Ford Otosan.
Când se va schimba legea pensiilor?
Potrivit spuselor sale, „procedurile sunt clare”. Se pare că Ministerul Muncii și Protecției Sociale are un contract cu Banca Mondială, convenit de către Comisia Europeană. Acesta a precizat că, „chiar dacă e gata legea pe 1 ianuarie şi este promulgată, ea nu poate fi aplicată pentru că e un întreg sistem de pus în aplicare.” Deja se fac „nişte simulări pe softuri” la Ministerul Muncii și Protecției Sociale pe legea pensiilor.
„În ceea ce priveşte legea pensiilor”, spune el, s-a intrat „într-o procedură mai alertă” pentru că ar dori să fie cuplate. Ea este în cererea de plată numărul 4, „deci nu era o prioritate în acest moment”. Totuși, premierul României ar vrea să fie pusă în aplicare încă de anul viitor. Marcel Ciolacu s-ar bucura să se decupleze din legea salarizării, legea pensiilor şi reforma fiscală.
„Vă spun fără nicio reţinere, am intrat într-o dinamică şi eu cred că avem capacitatea, ca un guvern al României să fie eficient. Nu am ascuns nimic nimănui, nici presei. E normal că am trimis un draft la Comisie, este normal ca Comisia să ne dea feedback. O să începem din nou negocierile, cred că săptămâna aceasta o să ajung şi eu la Bruxelles, o să am o discuţie şi la Comisie.
(…) Chiar mă bucur că reuşim totuşi să decuplăm din legea salarizării, legea pensiilor şi reforma fiscală. N-a fost trecută nici de PSD, nici de Ciolacu. Ştiţi foarte bine că acel PNRR a fost ţinut la secret, am aflat mai în detaliu acum de când sunt premier. Cu adevărat, cerinţele la un prim-ministru social-democrat de la ciuma roşie sunt urgente şi rapide, chiar după o lună sau două. Nu mă deranjează, vom face faţă”, a explicat premierul României.
A fost a adoptat proiectul de lege privind pensiile de serviciu
Vă amintim că, zilele trecute, Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege privind pensiile de serviciu. Astfel că, de acum încolo, judecătorii și procurorii vor avea pensii supraimpozitate cu 15% sau 20%. Procentul este în funcție de valoarea părții necontributive din pensia de serviciu. Baza de calcul a pensiei va fi raportată la ultimii patru ani.
Dacă nu va fi atacat la CCR, proiectul de lege va fi promulgat de președintele României, Klaus Iohannis. Proiectul de lege privind pensiile de serviciu se dorește a fi pus în acord cu decizia Curții Constituționale a României (CCR) din data de 2 august 2023. CCR a decis că proiectul inițial a fost declarat neconstituțional.