Cresc pensiile cu 74%! Veniturile acestora vor fi majorate în 2024. Unii dintre pensionari vor avea o creştere chiar și de 74% la pensie. Vestea cea mare a fost dată de ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale. Simona Bucura-Oprescu a dezvăluit, luni seară, la Antena 3 CNN, cine sunt românii fericiți.
Ministrul Muncii a dat, în acest sens, mai multe exemple de aplicare a noii legi a pensiilor. Ea a menționat cazul unei femei pensionare, care a fost lucrător comercial. Acesta are un stagiu realizat de 35 de ani. Ea are puncte în plată 18 şi în formula nouă 24,25.
Exemplu de pensie mai mare din 2024
În acest moment, femeia primește o pensie de 1.125 de lei. Va avea, însă, mai mulți bani de la 1 ianuarie 2024. Ca urmare a majorării de 13,8%, va avea o creştere până la 1.281. Ca urmare a recalculării, doamna în cauză va avea o pensie în valoare de 1.965 de lei de la 1 septembrie 2024. Ceea ce înseamnă că va avea o creştere de 74%.
Potrivit ministrului Muncii, în astfel de situaţii sunt mulţi români în prezent.
„Există situaţii în care persoane care au avut stagiul complet de cotizare de 35 de ani se află încă în indemnizaţia minimă socială. Sunt persoane care au contributivitate mult mai mică, dar au intrat în indemnizaţie minimă socială ori pe situaţii derogatorii ori din păcate pe invaliditate sau alte situații specifice”, a arătat ministrul Muncii.
Pensionarii care au fost profesori vor primi mai mulți bani
Simona Bucura-Oprescu a mai oferit și un alt exemplu de creștere de pensie. Ea a spus că sunt creşteri subtanțiale la pensionarii care au fost profesori. Conform ministrului, acesta este una dintre categoriile profesionale care vor avea de câştigat datorită recalculării şi datorită noii formule. Sunt vizați în special cei care au lucrat înainte de 2001.
„După noua formulă, luăm în calcul şi acordul global şi sporurile nepermanente care până acum nu au fost luate în calcul”, a spus Simona Bucura-Oprescu.
Cum se poate face calculul pentru pensie
Ministrul Muncii a explicat și care este formula de calcul pentru pensie. Astfel, se ia totalul punctelor acumulate (puncte contributivitate, puncte necontributivitate, puncte de stabilitate). Acest total se înmulțește cu Valoarea punctului de referință.
Punctul de referință este de 71 de lei în prezent. Din data de 1 ianuarie, el va ajunge 81 de lei. După ce se face această înmulțire, se obținem valoarea sumei care se va oferi la pensie. Toate aceste informații au fost oferite, în direct, de ministrul Muncii.