Efortul depus în muncă este răsplătit la pensie
Simona Bucura-Oprescu a subliniat într-o declarație recentă că, în urma simulărilor efectuate, s-a constatat că pentru un pensionar aflat în prezent în situația de a primi 1.125 de lei ca indemnizație minimă socială, creșterea proiectată pentru anul viitor, în cazul unei vechimi în muncă de 35 de ani, se ridică la 87%, depășind pragul de 1.900 de lei.
Ea a accentuat importanța acestor informații în contextul punctelor de stabilitate. A evidențiat faptul că pentru cei care au muncit peste 25 de ani, se va acorda un punctaj suplimentar pentru fiecare an de muncă. Între 25 și 30 de ani, se adaugă 0,5 puncte pe an, între 30 și 35 de ani – 0,75 de puncte pe an. După 35 de ani, un punct pe an. Astfel, într-o notă de optimism, a subliniat că, în esență, efortul depus în muncă este răsplătit prin aceste modificări benefice.
„Este foarte important de spus că pe simulările noastre, pe o situaţie în care aveam un pensionar în indemnizaţie minimă socială care astăzi primea 1.125 de lei, de anul viitor, pentru o vechime în muncă de 35 de ani, creşterea va fi de 87%, peste 1900 de lei.
Foarte important de ştiut datorită punctelor de stabilitate, fiindcă pentru un român care a muncit peste 25 de ani se va obţine un punctaj suplimentar pentru fiecare an de muncă. Între 25 şi 30 de ani – 0,5 puncte pe an, între 30 şi 35 de ani – 0,75 de puncte pe an şi după 35 de ani, un punct pe an. Cu alte cuvinte, dacă munceşti, primeşti”, a declarat ea, sâmbătă, pentru Antena 3 CNN.
Nivelul pensiei depinde de punctajul acumulat de fiecare individ
Ministra Muncii a explicat că nivelul pensiei depinde de punctajul acumulat de fiecare individ. Punctajul este determinat pornind de la punctele de contributivitate. Reprezintă acele puncte care au stat la baza calculului dreptului de pensie. Acestea reflectă suma plătită de pensionar în sistemul de contribuții.
Ea a subliniat că, conform noii legi, punctele de contributivitate vor crește, inclusiv prin includerea sporurilor nepermanente. Astfel, dacă înainte de anul 2001 nu se lua în calcul acordul global, după modificările aduse de noua lege, acum se vor lua în considerare și sporurile nepermanente, precum al treisprezecelea salariu, premii și alte beneficii. Toate aceste venituri vor fi proporțional transformate în puncte de pensie contributive. Acestea vor fi utilizate în calculul stagiului minim și complet de cotizare.
Ministra a menționat că perioadele asimilate, cum ar fi cele legate de facultate, șomaj sau serviciul militar, vor contribui, de asemenea, la obținerea unui punctaj suplimentar. Cu toate acestea, aceste perioade nu vor fi luate în considerare la calculul stagiului minim de cotizare.
„Depinde de punctajul pe care îl are. Punctajul plecând de la punctele de contributivitate, adică punctele pentru care s-a constituit dreptul de pensie şi pentru care în baza cărora s-a calculat cât a plătit acest pensionar.
Deci punctele de contributivitate, la rândul acestora vor creşte, fiindcă dacă până acum nu se lua în calcul acordul global dinainte de anul 2001, după noua lege, pe puncte de contributivitate se vor lua în calcul inclusiv sporurile nepermanente.
Adică, dacă un român a avut acord global, al treisprezecelea salariu, alte sporuri nepermanente, premii, toate acestea (…) Pe contributivitate în mod proporţional se iau toate aceste venituri şi se vor transforma în puncte de pensie contributive, care vor fi folosite la stagiul minim de cotizare şi stagiul complet de cotizare, iar în cazul facultăţii, şomajului, armată sunt perioade asimilate care la rândul lor vor da un punctaj suplimentar, dar nu vor fi luate în calcul la stagiul minim de cotizare”, a adăugat ministrul Muncii și Protecției Sociale.