Valoarea Punctului de Referință (VPR), element-cheie pentru pensiile din România, va crește cu 12,1%, iar pensia minimă garantată va fi majorată cu 10,4%. Aceste modificări vin ca parte a celei mai ample reforme a sistemului public de pensii, implementată în ultimul an.
Cresc pensiile de la 1 ianuarie 2025
De la începutul anului viitor, Valoarea Punctului de Referință (VPR) va urca de la 81 de lei la 91 de lei, reflectând o creștere de 12,1%, peste rata medie a inflației, potrivit informațiilor publicate de Ministerul Muncii pe Facebook.
Această majorare este bazată pe un mecanism clar stabilit de noua lege, care include rata inflației și jumătate din creșterea reală a salariului mediu brut.
Pentru pensionarii care beneficiază de indemnizația socială (pensia minimă garantată), veniturile vor crește cu 10,4%, ajungând la 1.415 lei lunar, față de valoarea actuală.
„Majorarea VPR cu 12,1% este peste rata inflaţiei. Noua lege a pensiilor din sistemul public este o garanţie fermă că fiecare pensionar va beneficia de o creştere sustenabilă a veniturilor. Mecanismul de majorare a pensiilor prevăzut de lege este clar şi asigură predictibilitate. Contributivitatea şi stabilitatea în muncă sunt răsplătite mai bine. Noua lege a adus echitate, deoarece la muncă şi contribuţii egale şi pensiile vor fi egale”, a declarat ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Simona Bucura-Oprescu, potrivit unui anunț publicat pe Facebook.
Noul cadru legislativ prevede majorarea anuală a pensiilor în luna ianuarie
De asemenea, noul cadru legislativ prevede majorarea anuală a pensiilor în luna ianuarie, oferind predictibilitate și eliminând incertitudinile anterioare legate de calendarul acestor creșteri.
Legea 360/2023 a fost adoptată pe 20 noiembrie 2023 și a marcat o schimbare majoră în sistemul public de pensii. Aceasta a permis, printre altele, renegocierea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), eliminând plafonul de 9,4% din PIB pentru cheltuielile cu pensiile, care amenința cu înghețarea acestora.
De la intrarea în vigoare a legii, la 1 septembrie 2024, valoarea Punctului de Referință a fost fixată la 81 de lei, urmând să crească anual în funcție de indicatorii economici.
Deși noua lege a fost aplicată treptat, aproximativ 19.000 de pensionari nu au primit încă deciziile de recalculare din cauza unor probleme tehnice la softul Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP). Ministrul Muncii a precizat că acești pensionari și-au primit lunar pensiile la valorile din august 2024, iar diferențele rezultate vor fi achitate până în decembrie 2024.
Ministrul a anunțat trimiterea Corpului de Control al Ministerului Muncii la CNPP pentru a verifica modul în care a fost implementată aplicația informatică de gestionare a pensiilor.