Vestea momentului la nivel național. Ministrul Muncii, Marius Budăi, vine cu informații de ultimă oră despre pensii, dar și despre salariul minim brut.
În cadrul unei conferințe de presă de la Iași, Marius Budăi a anunțat planul social democraților pentru următoarele luni de zile. Ministrul precizează că PSD lucrează la un program de sprijin pentru cetăţeni pentru iarna viitoare.
În ceea ce privește prevederile acestui plan, una dintre cele mai importante este majorarea pensiilor cu minim 10% începând cu 1 ianuarie 2023.
Pensiile ar putea crește de la 1 ianuarie cu cel puțin 10%
„Lucrăm la un program de sprijin pentru cetăţeni pentru iarna 2022-2023. Va fi un program de măsuri sociale. Noi am solicitat, în urma calculelor şi analizelor făcute, o majorare a pensiilor cu cel puţin 10 la sută de la 1 ianuarie”, a spus ministrul.
Și pentru salariul minim brut, social democrații au câteva planuri. Ministrul Muncii susține că este nevoie de o creștere, astfel încât acesta să fie în concordanţă cu două elemente, şi anume să fie 60 la sută din salariul median brut şi 50% din salariul mediu brut.
„În urma discuţiilor pe care le-am avut săptămâna trecută cu preşedintele PSD, dar şi cu premierul, începând de astăzi la nivelul Ministerului Muncii am declanşat în cadrul Comisiei de Dialog Social o discuţie transparentă cu partenerii sociali, angajatori, patronate şi sindicate, astfel încât de la 1 ianuarie să avem şi o creştere a salariului minim brut garantat în plată ţinând cont şi de directiva nouă aprobată în cadrul Consiliului European pe 6 iunie 2022, dar şi săptămâna trecută în Parlamentul European.
Salariul mediul brut ar putea fi majorat de la 1 ianuarie
Salariul minim trebuie să fie în concordanţă cu două elemente, şi anume să fie 60 la sută din salariul median brut şi 50% din salariul mediu brut”, a explicat ministrul Muncii, Marius Budăi.
Următorul pas, adaugă Budăi îl reprezintă o serie de discuții şi în Consiliul Naţional Tripartit cu mediul de afaceri şi cu sindicatele cu privirea la creşterea salariului minim de la 1 ianuarie.
Marius Budăi a explicat că se dorește o intervenție rapidă până la data de 1 ianuarie, astfel încât activitatea economică să nu mai fie bulversată.
„Nu ne dorim să intervenim până la 1 ianuarie, pentru că nu vrem să bulversăm activitatea economică pe un buget deja creat”, a declarat Budăi.