Două variante pentru creșterea pensiilor
Guvernanții au decis creșterea pensiilor românilor începând cu 1 ianuarie 2024. Cu toate acestea, nu au stabilit încă modul în care această creștere se va aplica. Există două opțiuni posibile pentru a atinge acest scop.
Prima opțiune ar consta în indexarea pensiilor cu rata inflației. Conform acestei metode, pensia minimă ar putea crește cu aproximativ 150 de lei. De exemplu, o pensie de 1.125 de lei ar putea ajunge la 1.282 de lei dacă se aplică o rată de creștere de 14%. Pentru pensiile mai mari, impactul ar fi mai semnificativ.
A doua opțiune presupune calcularea pensiilor conform noii legi a pensiilor, care ar putea implica schimbări în formula de calcul a acestora.
În plus față de creșterea pensiilor, este prevăzută și majorarea salariului minim brut, care va ajunge la 3.300 de lei. Cu toate acestea, creșterea salariului net va fi de doar 93 de lei, deoarece restul sumei va merge către stat sub formă de taxe.
Dacă trendul de creștere a salariului minim brut se menține și în ianuarie, acesta ar putea ajunge la 3.750 de lei, iar salariul net ar fi de 2.231 de lei. Această creștere ar însemna un plus de 333 de lei pentru salariat, dar ar implica și o creștere de 417 lei a taxelor plătite către stat.
Reforma pensiilor și legea salarizării bugetarilor, priorități
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, a transmis deja care sunt prioritățile legislative în debutul noii sesiuni parlamentare. Liderul PNL a precizat, printre altele, că acestea vizează reforma sistemului de pensii și noua lege a salarizării în sectorul bugetar.
„Prioritățile legislative ale noii sesiuni parlamentare care a început astăzi sunt, în mod categoric, măsurile fiscale necesare echilibrării bugetare și jaloanele din PNRR care vizează reformarea sistemului general de pensii, a pensiilor de serviciu și o nouă lege a salarizării din sectorul public.
De îndeplinirea acestor jaloane depinde accesul României la fondurile europene din PNRR. Nu ne permitem să pierdem acești bani. De aceea, le cer colegilor senatori ca mobilizarea pentru dezbaterea și votarea obiectivelor legislative din PNRR să fie una exemplară.
De asemenea, urmărim ca legile să fie mai simple și mai clare. Și în această sesiune de toamnă, voi continua să lucrez la eliminarea suprapunerilor din acte normative și la reducerea birocrației”, a transmis Nicolae Ciucă pe pagina sa de Facebook.