Tanczos Barna a explicat care sunt condițiile ca Guvernul să poată crește pensiile

Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna (UDMR), a explicat miercuri seară, în cadrul emisiunii Jurnalul de Seară de la Digi24, că o nouă creștere a pensiilor este, în momentul de față, imposibilă.

Totuși, oficialul a oferit detalii despre condițiile care ar putea permite reluarea discuțiilor pe această temă în viitor, subliniind că stabilitatea bugetară și reducerea deficitului sunt prioritățile actuale ale guvernului.

Condiții stricte pentru o eventuală creștere

Tanczos Barna a explicat că indexările și majorările implementate anul trecut au pus o presiune semnificativă pe buget, ceea ce face imposibilă continuarea lor în 2025.

  • „Ordonanța de ajustare este piatra de temelie a bugetului, au fost reduse cheltuielile publice pe anul 2025 cu 126 de miliarde, au fost oprite anumite cheltuieli. În momentul de față, pentru anul 2025 este amânată indexarea salariilor și a pensiilor, nu calculăm cu aceste indexări în 2025.
  • Deocamdată prioritatea numărul unu pentru noi este să putem să plătim pensiile și salariile la nivelul anului 2004.
  • Indexările și majorările de anul trecut pun o prea mare povară pe buget și această povară nu poate fi dusă dacă vrem să intrăm în deficit de 7%.
  • Nu creștem taxele în 2025, nu creștem TVA, nu creștem impozit pe venit.
  • Chiar dacă mi-aș dori mult ca pensiile să fie indexate, nu există spațiu fiscal pentru acest lucru în 2025. În momentul în care sper că această creștere economică care vine în 2025, creșterea încasărilor la nivelul ANAF-ului, recuperearea de creanțe care trebuie să meargă înainte, vor crea un spațiu fiscal suficient de mare, putem să reveni la această discuție.
  • Dl prim-ministru a anunțat azi o intervenție one-off, poate și cu plăți eșalonate, dar la nivelul pensiilor mici, acolo unde nivelul de trai al acelor persoane depinde foarte mult de câte un ajutor punctual cu o sumă mai mică sau mai mare a pensiei minime de exemplu”, a explicat ministrul la Digi24.ro.

Măsuri punctuale pentru pensionarii vulnerabili

Cu toate acestea, guvernul analizează posibilitatea unei intervenții punctuale pentru persoanele cu pensii foarte mici.

„Dl prim-ministru a anunțat azi o intervenție one-off, poate cu plăți eșalonate, pentru a sprijini persoanele a căror calitate a vieții depinde în mare măsură de aceste ajutoare,” a explicat ministrul.

Această intervenție ar putea include ajustări minore ale pensiilor minime, dar doar în măsura în care economia va permite acest lucru.

Ministrul Finanțelor a exprimat optimismul că, în 2025, o creștere economică ar putea genera încasări mai mari la ANAF și o recuperare mai eficientă a creanțelor, ceea ce ar putea oferi spațiu fiscal pentru reluarea discuțiilor privind creșterea pensiilor.
pensie, pensii legea pensiilor, indexarea pensiilor

SURSA FOTO: Dreamstime

Planuri pentru reducerea deficitului și perspective economice

Pentru a diminua deficitul bugetar, ministrul Finanțelor a detaliat câteva dintre măsurile care urmează să fie implementate:

  • Reducerea cheltuielilor guvernamentale: Cheltuielile de funcționare ale ministerelor vor fi reduse cu 5% în medie, cu excepția Educației și Internelor, care vor beneficia de un tratament special.
  • Fondul de solidaritate extins: Ministrul a propus extinderea fondului de solidaritate la nivel național. „Trebuie să creăm o echitate socială reală între UAT-uri, sprijinind comunele și orașele cu venituri mai mici,” a subliniat el.
  • Împrumuturi interne: Tanczos Barna a recomandat ca România să se împrumute mai mult de la cetățeni, prin titluri de stat, pentru a reduce dependența de piețele externe, unde dobânzile sunt mai mari.

„Trebuie să începem să ne împrumutăm de la români prin titluri de stat, nu de afară, cu 7% dobândă, care fără stabilitate, nu scade. Sunt cele mai rentabile investiții și pentru cetățeni”, a continuat spus acesta.

Deși creșterea economică din 2024 este prognozată la doar 2,5%, Tanczos Barna este optimist că 2025 va aduce o îmbunătățire a indicatorilor economici.

El a subliniat că încasările la buget sunt în creștere și că România are o economie robustă, dar a avertizat asupra unor provocări, precum deficitul de cont curent și dezechilibrul dintre exporturi și importuri.