Cresc pensiile în fiecare an. Vestea pe care milioane de pensionari abia o așteptau

Portofel cu bani

SURSA FOTO: Dreamstime

Autoritățile au anunțat noi creșteri ale pensiilor. Potrivit oficialilor, pe lângă majorările care au loc în acest an, seniorii României vor mai avea parte de pensii crescute anul viitor.

Cresc pensiile de la 1 ianuarie 2025

Pensiile românilor au fost majorate de la 1 ianuarie 2024 cu 13,8 procente, atât cât a fost rata inflației.

De la 1 septembrie 2024, seniorii României vor mai beneficia de o altă majorare, venită în urma recalculării pensiilor.

Nu toți pensionarii vor avea venituri mai mari după recalculare. Unii dintre ei ar putea avea, după calcule, o pensie mai mică. Totuși, oficialii au anunțat că nimănui nu-i va scădea pensia.

Totuși, autoritățile promit alte majorări, pe lângă cele din acest an.

SURSA FOTO: Ora de Sibiu

Majorări de pensie la începutul fiecărui an

Pentru ajustarea pensiilor se folosește un sistem care îmbină rata medie anuală a inflației cu 50% din creșterea reală a salariului mediu brut, scrie Digi Economic. Aceste date sunt definitive și sunt comunicate de către Institutul Național de Statistică pentru anul calendaristic anterior.

De exemplu, pentru anul 2024, s-a luat în considerare punctul de pensie de 1.785 lei, atât cât era anul trecut. El a fost majorat cu 13,8%, ajungând la suma de 2.032 lei.

Plecând de la punctul de pensie de 2.023 lei, valoarea punctului de referință (VPR) la momentul intrării în vigoare a noii legi va fi de 81 lei.

Majorarea pensiilor va avea loc la începutul fiecărui an, în luna ianuarie, și va fi determinată de:

  • procentul de creștere a veniturilor din contribuții de asigurări sociale la buget
  • sau de rata medie anuală a inflației din ultimii doi ani, fiind aplicată valoarea cea mai favorabilă
SURSA FOTO: Dreamstime

Majorările de pensii nu pot fi mai mari decât rata medie anuală a inflației

Majorările de pensii nu pot depăși rata medie anuală a inflației sau creșterea veniturilor din contribuțiile de asigurări sociale rezultată din sporirea salariilor și a numărului de locuri de muncă.

În discuțiile cu Comisia Europeană, s-a cerut în mod repetat implicarea unui organism independent de experți pentru analiza și, dacă e necesar, revizuirea periodică a parametrilor reformei. Se are ca scop asigurarea sustenabilității și menținerii angajamentelor asumate.

Consiliul Fiscal este considerat cel mai potrivit pentru a îndeplini aceste cerințe. Referirea la datele din Grupul de Lucru privind Îmbătrânirea în proiectul de lege este indicativă și periodică, fără a limita sursele de date pentru rapoarte.

Aceste condiții au fost introduse la cererea explicită a Comisiei Europene pentru a asigura respectarea angajamentului din cadrul PNRR și pentru a preveni posibile creșteri discreționare de pensii de către viitoarele guverne, care ar putea afecta echilibrul bugetar.