„Cu toții ne dorim rezolvarea inechităților din sistem și asta implică și majorarea pensiilor mici, pentru că s-au creat inechități în funcție de data ieșirii la pensie.”, a concretizat Marius Budăi.
Ministrul muncii a declarat că atât timp cât el va fi ministru, este exclus ca vârsta de pensionare să crească.„Am spus-o de la început că noi, PSD, nu trebuie să punem carul înaintea boilor și trebuie să ne ocupăm mai întâi de creșterea speranței de viață, în special a speranței de viață sănătoasă și abia ulterior, peste ani de zile, să începem o discuție onestă cu cetățenii României.”, a precizat ministrul.
Digitalizarea dosarelor este în grafic, în ordinul de ministru e prevăzută și o prelungire a termenului
„Nu este un proces de recalculare, ci unul de preluare și informatizare, de preluare din dosarele informatice vechi a dosarelor care au fost lucrate în mare parte pe legea 19, mai ales, pentru că acolo s-a lucrat într-un program informatic vechi. În gândirea și construcția legii 127 trebuie să separăm stagiile de cotizare contributivă față de stagiile de contribuție asimilate /contribuție și atunci trebuie să preluăm manual în programul informatic, este o preluare de date, o evaluare a dosarelor, astfel încât să avem separate scorurile cu caracter permanent de cele care nu au avut caracter permanent. Procesul este în grafic, ordinul de ministru emis de predecesorul meu se referă la 2 date – 31 decembrie 2022, dar și o eventuală prelungire până în septembrie 2023. Noi ne dorim ca în termenul cel mai scurt să terminăm, astfel încât atunci când avem noua legea sau legea care este îmbunătățită să putem efectiv să o implementăm”, a declarat ministrul Muncii, Marius Budăi, pentru Realitatea Plus.
Cresc pensiile în România!
În ceea ce privește pensiile din România, ministerul Muncii are vești bune pentru toți pensionarii.
Majorarea pensiilor va veni ca o compensație pentru pierderea puterii de cumpărare a românilor, a precizat Adrian Câciu, ministru de Finanţe.
„Suntem extrem de atenți, am implementat un prim pachet social la începutul anului, știți foarte bine, după care a apărut această situație de război.
Suntem acum în implementarea pachetului „Sprijin pentru România”, unde 60% din fonduri se duc către mediul privat și 40% către cetățenii vulnerabili, pentru că noi considerăm că trebuie să rămânem în continuare extrem de solidari cu cei care sunt vulnerabili și în continuare suntem în analiză, să vedem ce se întâmplă și ce putem face pentru sistemul de pensii per total.
Când vom avea construcția bugetului pe 2023, la sfârșit de an, vom face atunci calculele și veți vedea că se vor regăsi și sume în buget”, spunea recent şi Marius Budăi.