Cresc pensiile în România! Decizia intră în vigoare de la 1 ianuarie. A spus-o chiar Marius Budăi

Marius Budăi

SURSA FOTO: Facebook, Guvernul României

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a vorbit luni despre un subiect important de care foarte mulți români sunt interesați. Este vorba despre majorarea pensiilor de la 1 ianuarie 2023. Cu cât se vor majora pensiile din România?

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a vorbit luni despre majorarea pensiilor începând cu 1 ianuarie 2023.

Ministrul Muncii a dat asigurări că pensiile vor fi majorate sigur de la 1 ianuarie, iar impactul bugetar pentru o eventuală majorare a acestora cu 10% ar fi de 11 miliarde de lei.

„Impactul ar fi de 11 miliarde de lei pentru o majorare, aşa cum propus în primă fază, cu cel puţin 10%. Este o sumă sustenabilă, identificată din calculele noastre. Discutăm în coaliţie şi luăm decizia finală în termenul cel mai scurt, dar sigur va fi o majorare de la 1 ianuarie, aşa cum a precizat şi preşedintele PSD Marcel Ciolacu şi premierul Nicolae Ciucă”, a spus ministrul Muncii, Marius Budăi, atunci când a fost întrebat ce înseamnă pentru bugetul de anul viitor majorarea pensiilor.

De asemenea, Marius Budăi a ținut să menționeze că atunci când a fost făcută propunerea ca pensiile să crească cu cel puţin 10% a fost identificată şi sursa bugetară.

„Când am făcut această propunere, am identificat şi sursa. Ne-am bazat pe cifre foarte clare, pe cifre care sunt postate pe site-ul Comisiei Naţionale de Prognoză, pe site-ul Institutului Naţional de Statistică, pe execuţia bugetară din cadrul Ministerului de Finanţe”, a mai spus ministrul Muncii.

Pensiile din România vor fi recalculate

Potrivit Casei Naționale de Pensii Publice, evaluarea dosarelor de pensii are mai multe etape, printre acestea și conceperea unui „Grid de culegere de date” și transmiterea acestuia la nivelul caselor teritoriale de pensii.

De menționat că, având în vedere personalul insuficient la nivelul caselor teritoriale de pensii a fost necesară o suplimentare a acestuia.

Câte dosare au fost evaluate?

Procedura se realizează prin casele teritoriale de pensii și constă în identificarea stagiilor de cotizare contributive, a stagiilor de cotizare asimilate și stagiilor de cotizare necontributive valorificate la stabilirea/recalcularea drepturilor de pensie cuvenite sau aflate în plată la data de 31 august 2023.

De asemenea, este creată o bază de date care cuprinde veniturile lunare, brute sau nete, după caz, realizate anterior datei de 1 aprilie 2001 care, conform dispozițiilor legale în vigoare la data stabilirii/recalculării drepturilor de pensie, nu au fost valorificate/nu se valorifică la calculul drepturilor de pensie cuvenite sau aflate în plată.