Cresc pensiile

Comisia Europeană (CE) a fost de acord cu majorarea pensiilor mici și a pensiei minime, după ce a discutat cu oficialii români. În cadrul acelor discuții, nu s-a vorbit și despre eliminarea procentului de 9,4% din PIB pentru bugetul pensiilor. S-a analizat doar despre sustenabilitatea sistemului de pensii și reforma pensiilor speciale.

Referitor la reforma pensiilor speciale, Comisia Europeană nu a formulat reproșuri clare. A spus că înțelege punctul de vedere al Curții Constituționale a României (CCR). Totuși, amendamentele propuse după decizia CCR nu reprezintă cea mai bună formă de îndreptare a situației actuale. Pe scurt, Guvernul României ar trebui să refacă amendamentele.

De altfel, CE ar fi formulat câteva critici asupra bazei de calcul a pensiilor speciale. Ea solicită Guvernului României să găsească o formulă de calcul astfel încât pensia specială să nu depășească ultimul salariu aflat în plată. CE a fost de acord, de altfel, cu impozitarea tuturor pensiilor speciale. Totuși, este nemulțumită de procentul de 15% avansat de Guvernul României pentru că este prea mic.

Executivul vrea să închidă capitolul pensiilor speciale, până în noiembrie 2023, potrivit unor surse politice citate de știripesurse.ro.

Comisia Europeană propune Executivului creşterea TVA cu 2%

Comisia Europeană a propus Guvernului României creşterea TVA cu 2% şi renunţarea la două cote. CE nu este de acord cu toate măsurile fiscale propuse de Guvernul Ciolacu pentru a reduce cheltuielile bugetare.

CE crede că pentru a atinge ţinta de deficit, Executivul ar trebui să crească TVA. În caz contrar, ar trebui impuse mai multe măsuri fiscale și taxe mai mari decât cele propuse de Guvernul Ciolacu. Potrivit Antenei 3 CNN, oficialii europeni recomandă creşterea TVA de la 19% la 21%, o singură cotă a TVA și impozitare progresivă pe salarii.

Comisia Europeană și-a pierdut încrederea în Guvernul României?

Guvernul României, ședință de urgență, după ce au avut loc negocierile de la Bruxelles despre PNRR. Premierul României, Marcel Ciolacu, i-a convocat pe miniștrii care au negociat reformele din PNRR cu Comisia Europeană (CE).

Discuțiile cu oficialii europeni nu au ajuns la niciun consens. Comisia Europeană și-ar fi pierdut încrederea în oficialii români din cauza restanțelor uriașe, potrivit unor surse politice citate de Realitatea PLUS.