Ministrul Muncii și Protecției Sociale a făcut anunțul mult așteptat despre recalcularea pensiilor! Simona Bucura Oprescu a anunțat personal că va creşte pensia minimă în 2024.
Ministrul Muncii dă asigurări că va creşte pensia minimă
Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Simona Bucura Oprescu, a anunţat sâmbătă, 29 iulie 2023, că dosarele de pensii vor fi digitalizate până pe data de 31 august 2023, că pensiile publice vor fi recalculate și că pensia minimă va fi majorată în 2024.
„Pensiile de contributivitate. Avem aici două procese care se desfăşoară în paralel. Primul dintre ele este digitalizarea tuturor dosarelor de pensii. Aproape 3.900.000 de dosare sunt deja digitalizate până la 31 august. Sarcina preşedintelui Casei Naţionale de Pensii Publice este să finalizeze acest proces. Digitalizarea dosarelor de pensii ne va ajuta astfel încât, având datele deja în sistem, procesul de recalculare să fie mai facil. Întâi vom face reforma pensiilor publice prin legea cu care venim şi care, de altfel, este şi aceasta o condiţionalitate a Comisiei, după care vom recalcula pensiile pentru agricultori.
Dacă noua lege a pensiilor va intra în vigoare, sigur că vom aplica legea nouă. În cazul în care nu va fi în vigoare înainte de 1 ianuarie, sigur se va aplica mecanismul de indexare pe care îl avem acum. Creşte pensia minimă; acum pensia minimă este 1.125 lei. Unul dintre obiectivele noii legi a pensiilor este de a aduce echitate, justiţie socială pentru pensionarii români, dar în acelaşi timp de a creşte veniturile şi ale pensionarilor cu venituri mici”, a zis ea într-o emisiune TV de pe TVR Info.
Guvernul Ciolacu urmărește creșterea valorii punctului de pensie și majorarea pensiei minime
Cu o zi în urmă, ministrul Muncii și Protecției Sociale a anunțat personal că unul dintre obiectivele noii Legi a Pensiilor este „să urmărim creșterea valorii punctului de pensie, dar și pentru a-i ajuta pe românii cu pensii mici, evident, dorim să creștem cu o sumă ceva mai consistentă și pensia minimă.”
„Aici avem două aspecte, unul care ține de partea instituțională a Casei Naționale de Pensii Publice pentru că până la 31 august, președintele Casei Naționale de Pensii Publice are sarcina de a digitaliza toate dosarele de pensie și una care ție de rapiditatea cu care încheiem procesul noii Legi a pensiilor.
Noi facem toate eforturile să fie cât mai repede, punem la masă toți actorii implicați Ministerul Muncii, Banca Mondială, care se ocupă de partea de impact financiar, cei de la Ministrul Finanțelor și Fondurilor Europene.
Întreaga reformă legată de sistemul de pensii publice este aferentă cererii de plată 3 din jalonul PNRR ceea ce însemnă că până în noiembrie această reformă trebuie să fie finalizată. Asta înseamnă că proiectul de lege, noul cadru normativ cu privire la pensii trebuie să fie finalizat până în noiembrie. Data la care va intra în vigoare o va decide Parlamentul și o vom cunoaște cu toții în momentul în care apare în Monitorul Oficial”, a declarat ea, vineri, în cadrul unui interviu acordat pentru România TV.