„PSD s-a opus propunerile înaintate de mine, dar admite că sunt bune, dar m-au criticat și nu le-au votat. Aceasta tragere de timp înseamnă lungi perioade în care oamenii nu beneficiază de aceste sporuri.
Sper să pot să ajung să îmi argumentez propunerile mele legislative. Nu văd de ce PSD nu ar susține astăzi proiectul meu. Ei sunt impotriva mea și spun că ministrul Budăi o să facă el cândva.
Proiectul Violetei Alexandru a primit aviz negativ
PSD, care are majoritate acum în multe comisii și, cu PNL, în plen, a dat aviz NEGATIV astăzi în Comisia de muncă din Senat (adică sunt împotrivă) proiectului meu de lege prin care am vrut ca:
– toate sporurile, toate pentru care s-au plătit contribuții, inclusiv cele din acord global, să fie luate în considerare în calculul pensiei. Au muncit oamenii, nu există nicio explicație pentru care, de mâine, acestea să nu fie luate în considerare. Când nu rezolvi această problemă, se numește că terfelești munca oamenilor. Sunt oameni care au făcut eforturi să lucreze în plus. Munca trebuie să fie respectată în România.
– nu doar urmașii în urma unei căsătorii de 10/15 ani să poată opta pentru pensia de urmaș ci și cei căsătoriți mai puțin de 10 ani.
– munca desfășurată în condiții speciale/deosebite să fie valorificată în calculul pensiei, până la ultima zi. Astăzi se ia în considerare doar un an întreg de muncă în aceste condiții. Cine a muncit 11 luni, a muncit degeaba. Asta nu e corectitudine.
Există o plajă suficientă pentru majorarea pensiilor
Cu 10% abia dacă se acoperă rata inflației. Oricum, mai putin decat cei 14% în plină pandemie, cât a crescut Guvernul Orban. După ce îți îndeplinești condițiile angajate în fața Comisiei Europene și arăți că au fost aprobate toate reformele din PNRR, abia atunci te apuci de negocieri. Este un spațiu de creștere, dar PSD nu vrea acest lucru.
Nu am încredere în PSD că se țin de cuvânt. Au Legea 127 despre care încă nu știm ce se va întâmpla cu ea. Florin Cîțu a girat procentul de 9,4% din PIB, dar azi sunt 8% din PIB. Oricum, cele 10 procente de creștere anunțate de PSD sunt cu mult sub creșterea de 14%, din pandemie, si extraordinar de departe de cele 40% anunțate de PSD. E nevoie acum de mărirea pensiilor, nu peste 3-4 ani.
Legat de vârsta de pensionare, este o dezbatare întreagă în Uniunea Europeană, care se va întinde pe ani buni. Nu este cazul să panicăm acum populația. Este un subiect lansat special de cei de la PSD ca să abată atenția seniorilor de la alte probleme.
Creșterea vârstei de pensionare trebuie să fie adaptată la România. Nu trebuie panicați oamenii, că de mâine va crește vârsta la 70 de ani. Speranța de viață este o problemă, în România. Sunt pentru încurajarea celor care vor să muncească mai mult, dar să aibă parte de un punctaj la pensie.
Cine vrea să muncească mai mult, o poate face, dar e necesar să poată fi găsite măsuri de stimulare”, a spus Violeta Alexandru, la Realitatea Plus.