Pensiile cresc cu siguranță anul viitor

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a declarat că pensiile vor crește în cursul anului viitor. Ea a subliniat că această creștere depinde de finalizarea noii legi a pensiilor și de momentul în care aceasta va fi aplicabilă.

Dacă noua Lege a pensiilor va fi gata până la 1 ianuarie 2024, atunci pensiile vor crește conform prevederilor acesteia. În caz contrar, se va aplica în continuare actualul cadru legislativ, urmând să fie respectată formula elvețiană pentru ajustarea pensiilor.

„Vom avea anul viitor cu siguranță o creștere a pensiilor, dar momentul la care se va face această creștere depinde de momentul la care vom avea finalizat noul proiect cu privire la pensiile din sistemul public.

Este foarte important ca toți românii să știe că în acest moment lucrăm la legea pensiilor. În cazul în care vom avea noua lege a pensiilor aplicabilă de la 1 ianuarie 2024, ne vom supune reglementărilor noii legi a pensiilor.

În cazul în care vom merge în continuare pe actualul cadru legislativ, vom respecta formula elvețiană care spune inflația plus jumătate din câștigul salarial mediu brut.

Una dintre măsurile pe care intenționăm să le luăm în noua lege a pensiilor este aceea de a face indexarea în martie, astfel încât să avem datele de la Institutul Național de Statistică și să ținem cont de datele anului anterior“, a spus Simona-Bucura Oprescu, la Antena 3 CNN.

Urmează discuții la Bruxelles

Pe de altă parte, premierul Marcel Ciolacu a dat detalii despre discuțiile pe care membrii Guvernului le vor avea cu reprezentanții Comisiei Europene. Prim-ministrul a ținut să puncteze că va avea loc un dialog normal cu cei de la Bruxelles. Pe masa discuțiilor se va afla închiderea anumitor jaloane din PNRR.

Concret, ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, va merge pe 28 august pentru a discuta despre jalonul legat de pensiile speciale, după decizia CCR. „Acesta este un lucru cât se poate de normal”, a spus Ciolacu.

De asemenea, ministrul de Finanţe, Marcel Boloş, va merge pentru o discuţie despre jaloanele referitoare la reforma fiscal-bugetară.

„Ele sunt trecute ca şi jaloane în PNRR în următoarele cereri de plată. Nici nu se duce domnul ministru să ceară acceptul cuiva, a unor….Cred că ipocriţii care stau câteodată cu mâna întinsă după voturi să-şi aducă aminte ce reforme şi ce jaloane au trecut în PNRR, când au zis că vor fi scoase excepţiile din Codul Fiscal al României”, a comentat Ciolacu.