Cu cât vor crește pensiile de la 1 ianuarie 2025?

Începând cu 1 ianuarie 2025, pensiile vor crește. Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura Oprescu, a explicat că această majorare se bazează pe un mecanism stabil, care aduce echitate. Ea a spus că valoarea punctului de referință (VPR) va crește cu 12,1%, un procent mai mare decât rata inflației.

Potrivit noii legi a pensiilor, fiecare pensionar va primi o creștere sustenabilă a veniturilor, iar contribuțiile și stabilitatea în muncă vor fi răsplătite mai corect. Persoanele care au muncit și au contribuit în mod egal vor primi pensii egale. De exemplu, pensionarii care în prezent au o pensie de 2.500 de lei vor primi, din ianuarie 2025, o pensie de 2.800 de lei, ceea ce înseamnă o creștere de 300 de lei.

„Majorarea VPR cu 12,1% este peste rata inflației. Noua lege a pensiilor din sistemul public este o garanție fermă că fiecare pensionar va beneficia de o creștere sustenabilă a veniturilor. Mecanismul de majorare a pensiilor prevăzut de lege este clar și asigură predictibilitate. Contributivitatea și stabilitatea în muncă sunt răsplătite mai bine. Noua lege a adus echitate deoarece la muncă și contribuții egale și pensiile vor fi egale”, a declarat oficialul român.

simona bucura oprescu
Simona Bucura-Oprescu (SURSA FOTO: Camera Deputaților)

Cum se calculează noua majorare?

Noua majorare a pensiilor se va calcula pe baza unui algoritm. Acesta adună rata inflației cu 50% din creșterea salariului mediu brut. Astfel, punctul de referință va crește de la 81 de lei la 91 de lei.

Conform legii, valoarea punctului de referință se va ajusta anual în luna ianuarie. Ajustarea se face în funcție de rata medie a inflației și de 50% din creșterea salariului mediu brut realizat în anul anterior.

„Valoarea punctului de referință (punctul de pensie – n.r.) se majorează anual, la începutul fiecărui an, în luna ianuarie, cu rata medie anuală a inflației, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat, indicatori definitivi, cunoscuţi în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicaţi de Institutul Naţional de Statistică”, prevede legea.

Ce pensii vor crește până la finalul anului?

Pensiile unor categorii speciale, cum ar fi cele ale polițiștilor, militarilor și rezerviștilor, ar putea crește până la finalul anului. Este vorba despre peste 100.000 de pensionari din aceste structuri. Aceste pensii nu au fost recalculate la 1 septembrie, iar cei afectați au cerut guvernului să rezolve problema.

Guvernul a fost de acord și a adoptat o lege prin care pensiile militarilor și ale celor din sistemul de apărare vor crește în același ritm cu salariile (soldele) actuale. Totuși, Avocatul Poporului a contestat legea la Curtea Constituțională a României (CCR), motivând că nu există o justificare financiară clară pentru aceste majorări. Până acum, CCR nu a luat o decizie cu privire la această contestație.

În acest moment, există două variante:

  1. Dacă CCR respinge contestația săptămâna viitoare, legea va fi publicată rapid în Monitorul Oficial, iar pensiile ar putea fi majorate chiar înainte de Crăciun.
  2. Dacă decizia se amână sau contestația este acceptată, majorarea pensiilor ar putea întârzia.