Cresc pensiile în România! Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu a venit cu noi informații privind legea pensiilor. Aceasta a vorbit, totodată, despre creșterea impozitelor.
Cresc pensiile în România! Legea pensiilor este sustenabilă
Cresc pensiile în România! Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a declarat joi, pe data de 30 noiembrie, că legea pensiilor este sustenabilă. Aceasta a adăugat că „există bani de pensii”.
Ea le-a mai transmis pensionarilor să aibă încredere în autorităţi, pentru că se lucrează cu responsabilitate şi seriozitate atunci când este vorba despre veniturile oamenilor.
„Noi am făcut o lege bună, sustenabilă. Impactul bugetar suplimentar este de 0,6%, se lucrează la Legea bugetului în acest moment, iar în anul 2024 vom avea două majorări ale pensiilor românilor, una de la 1 ianuarie, cealaltă ca urmare a recalculării.
Tuturor pensionarilor le transmit să aibă încredere în noi, pentru că suntem responsabili, suntem serioşi. Da, există bani de pensii! (…)
Este un angajament al Guvernului României care în bugetul pentru anul 2024 prevede sursele pentru finanţarea noii legi a pensiilor care va genera creşterea pensiilor pentru toţi românii”, a declarat ea într-o conferință de presă în comuna Recea, județul Maramureș.
Impozitele nu vor crește anul viitor
Şefa de la Ministerul Muncii a spus, de asemenea, că nu sunt luate în calcul noi creşteri de impozite anul viitor.
„Nu se iau în calcul creşteri de impozite (…), trebuie să ştiţi că este o chestiune care ţine de prioritizarea cheltuielilor publice pe care Guvernul le are. Pe de altă parte, Guvernul vine la pachet cu alte reforme.
Unele dintre acestea ţin de partea de fiscalitate fiindcă este important ca în România să scadă evaziunea fiscală şi să crească colectarea, astfel încât să avem mai mulţi bani la buget, inclusiv pentru a finanţa cheltuielile care ţin de pensiile românilor”, a afirmat oficialul.
Instituțiile publice vor ține cheltuielile sub control
Simona Bucura Oprescu a asigurat că toate instituțiile publice vor ține cheltuielile sub control. Aceasta a subliniat, totodată, importanţa continuării investiţiilor străine şi autohtone.
„Sigur, este foarte important ca în România investiţiile să continue, investiţiile atât pe fonduri europene, dar şi pe programe naţionale de dezvoltare. Este foarte important ca banii să circule în economia românească, încât mediul de afaceri să nu aibă de suferit.
Dacă avem un mediu de afaceri sănătos, avem o piaţă a muncii puternică, sigur vom avea de unde şi să dăm salarii mai bune şi de unde să dăm pensii mai bune”, a declarat ea.
Acești români vor primi 80% în plus la pensie
Tot joi, ministrul Muncii a explicat cum se va aplica legea pensiilor. Actul normativ va intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2024. Potrivit acesteia, „pensiile românilor vor crește fiecare în funcție de stagiul de cotizare, punctele asimilate, respectiv cele de stabilitate”.
„Creșterile pensiilor vor fi între zero, fiindcă vor fi români care vor primi același cuantum în urma recalculării, nicio pensie nu va scădea, și români care vor avea creșteri peste 80% în cazul celor care au fost cu indemnizația minimă socială, având salariul minim pe economie la un stagiu de cotizare de peste 35 ani”, a declarat Simona Bucura Oprescu.
Ministrul Muncii a adăugat că „impactul bugetar este de 6% din PIB plus cele 10 miliarde pentru anul 2024. Este o lege sustenabilă, aduce respect pentru români”.
Oficialul a vorbit, de asemenea, despre plata pensiilor în luna decembrie. Potrivit acesteia, vor fi ultimele pensii înainte de majorarea de la 1 ianuarie 2024 pe care o așteaptă toți pensionarii. Au fost discuții referitoare la eventuale întârzieri, a mai precizat Simona Bucura Oprescu.
Pensionarii din grupele speciale de muncă nu vor avea de suferit
Tot astăzi, ministrul a oferit clarificări cu privire la impactul noii legi a pensiilor asupra pensionarilor care au avut perioade lucrate în grupe speciale de muncă.
Potrivit ministrului, aceștia nu vor înregistra pierderi financiare, deoarece legea se aplică pentru viitor și menține drepturile pentru categoriile de muncă afectate.
Ministrul spune că drepturile nu au fost afectate pentru categoriile de muncă unde angajatorii au plătit la CASS.
Autoritățile au promis, de nenumărate ori, că vor rezolva inechitățile din sistem. Mai multe puteți citi aici.