De la 1 ianuarie 2024, pensiile ar crește cu doar 16,4%, nu cu 20%

După ce în spațiul public au apărut zvonuri potrivit cărora, de la 1 ianuarie 2024, Guvernul României va crește pensiile cu 20%, surse politice au anunțat luni, 7 august 2023, că, în realitate, Executivul ar mări pensiile cu doar 16,4%. Dorina Pârcălabu, fosta șefă a Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), are, însă, vești proaste.

„Plecăm de la lege, de la 1 ianuarie, Guvernul nu va face rabat, la 1 ianuarie se cunoaşte inflatia pentru 2022, ori inflatia comunicata de INS e de 13,8,%, daca nu mă însel. Aici, ar trebui sa se adauge ceva pentru majorarea salariului mediu, dar în 2022 a fost vorba de crestere negativă, deci nu mai poate aduce influentă.

În aceste condiţii, tot ce poate identifica Guvernul mai mult 13,8%, e de salutat si apreciat efortul. Este posibil sa se fii luat in discutie ca trebuie crescute pensiile mici, ca măsură de ajutorare socială. Daca vorbim de pensii pe contributivitate, nu poate avea loc discutie de indexare diferita fata de pensiile mari, pentru că nu este corect.”, a declarat ea, luni, în cadrul unui interviu acordat pentru România TV.

Câți bani vor primi pensionarii de la 1 ianuarie 2024?

La rândul său, actualul șef al Casei Naţionale de Pensii Publice (CNPP), Daniel Baciu, a făcut câteva calcule pentru a vedea câţi bani ar urma să primească românii, dacă pensiile vor fi majorate cu doar 10%.

De exemplu, un fost angajat în sistemul medical, care are, acum, un punctaj mediu 1,17 înmulţit cu 1745 de lei (dacă va ajunge punctul de pensie la această valoare), ar avea o pensie în valoare de 2041 de lei. Mai exact, pensia sa va creşte de la circa 1800 de lei puțin peste 2000 de lei.

1.800 de lei (pensie actuală) + majorare de 10% (241 de lei) = 2.041 de lei (pensie majorată).

Ministrul Muncii dă asigurări că va creşte pensia minimă

Cu câteva zile în urmă, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Simona Bucura Oprescu, a anunţat personal că dosarele de pensii vor fi digitalizate până pe data de 31 august 2023, că pensiile publice vor fi recalculate și că pensia minimă va fi majorată în 2024.

„Pensiile de contributivitate. Avem aici două procese care se desfăşoară în paralel. Primul dintre ele este digitalizarea tuturor dosarelor de pensii. Aproape 3.900.000 de dosare sunt deja digitalizate până la 31 august. Sarcina preşedintelui Casei Naţionale de Pensii Publice este să finalizeze acest proces. Digitalizarea dosarelor de pensii ne va ajuta astfel încât, având datele deja în sistem, procesul de recalculare să fie mai facil. Întâi vom face reforma pensiilor publice prin legea cu care venim şi care, de altfel, este şi aceasta o condiţionalitate a Comisiei, după care vom recalcula pensiile pentru agricultori.

Dacă noua lege a pensiilor va intra în vigoare, sigur că vom aplica legea nouă. În cazul în care nu va fi în vigoare înainte de 1 ianuarie, sigur se va aplica mecanismul de indexare pe care îl avem acum. Creşte pensia minimă; acum pensia minimă este 1.125 lei. Unul dintre obiectivele noii legi a pensiilor este de a aduce echitate, justiţie socială pentru pensionarii români, dar în acelaşi timp de a creşte veniturile şi ale pensionarilor cu venituri mici”, a zis ea într-o emisiune TV de pe TVR Info.