Vești proaste pentru șoferii din România! Prețurile carburanților din România continuă să crească. Totul se întâmplă după ce ANRE a stabilit noile tarife de comercializare a produselor petroliere.
Începând de astăzi, 18 iulie, prețurile carburanților vor crește în România. Astfel, șoferii vor fi nevoiți să plătească mai mult pentru un litru de benzină sau de motorină.
Așadar, litrul de motorină se scumpește cu nouă bani, iar benzina cu 5 bani. Din păcate, din toamnă prețurile ar putea crește, pentru că Guvernul ia în calcul creșterea accizelor la carburanți pentru a aduce bani la buget.
Cresc cotațiile Platts la produsele petroliere
De asemenea, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) atestă în continuare o creștere a cotațiilor Platts la produsele petroliere. Acest proces are loc în contextul intrării în vigoare a deciziei Arabiei Saudite de a prelungi o reducere a producției de petrol cu un milion de barili pe zi, anunțată în iunie, de până cel puțin în luna august.
Arabiei Saudite i s-a alăturat Rusia, care a declarat că în august Moscova va reduce livrările cu 500.000 de barili. Împreună, volumele acestea ar putea reprezenta aproximativ 1,5% din livrările globale.
Respectiv, bursele petroliere internaționale au reacționat prin creșterea prețurilor, fapt care generează aprecieri ale cotațiilor Platts pentru produsele derivate din petrol și se reflectă în valoarea prețurilor la carburanți, Platts fiind cel mai important indicator care stă la baza metodei actuale de determinare a nivelului prețurilor.
Prin urmare, comparativ cu indicatorii de la începutul lunii iulie, în cadrul ultimei sesiuni cotațiile Platts au crescut cu circa 40 $/tona la benzină și cu 54 $/tona la motorină, a transmis ANRE într-un comunicat.
Inflația a scăzut în luna iunie
Potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS), rata anuală a inflației în România a scăzut ușor în luna iunie 2023, ajungând la 10,3% față de 10,64% în luna mai. Anunțul vine în contextul în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 17,88%, cele nealimentare cu 4,84% și serviciile cu 11,5%.
INS precizează că rata inflației de la începutul anului (iunie 2023 comparativ cu decembrie 2022) este de 4,2%. Rata anuală a inflației în luna iunie 2023 față de luna iunie 2022 este de 10,3%. Rata medie a modificării prețurilor de consum în ultimele 12 luni (iulie 2022 – iunie 2023) față de precedentele 12 luni (iulie 2021 – iunie 2022) este de 14,2%.
Indicele armonizat al prețurilor de consum (IAPC), care este utilizat pentru determinarea inflației în statele membre ale Uniunii Europene, a înregistrat în luna iunie 2023 o valoare de 100,47% față de luna mai 2023. Rata anuală a inflației în luna iunie 2023 față de luna iunie 2022, calculată pe baza IAPC, este de 9,3%. Rata medie a modificării prețurilor de consum în ultimele 12 luni (iulie 2022 – iunie 2023) față de precedentele 12 luni (iulie 2021 – iunie 2022), determinată pe baza IAPC, este de 12,5%.
În acest context, conform Băncii Naţionale a României, rata anuală a inflaţiei va continua să scadă în următoarele luni, potrivit actualelor evaluări, în linie cu cea mai recentă prognoză pe termen mediu, din mai 2023, în principal sub influenţa efectelor de bază şi a corecţiilor descendente consemnate în trimestrele precedente de cotaţiile unor mărfuri.