Fermierii anunţă de pe acum că vor scumpi carnea de miel, pentru că trebuie să acopere şi cererea din ţară, dar şi pe cea de la export.   

Astfel, România a reluat exportul de carne de oaie în Iran, unde va trimite aproape 800.000 de ovine în următoarele 6 lun, după ce Iranul a simplificat condiţiile sanitare de import din statele membre ale Uniunii Europene.

“Noi exportăm materia primă și importam produsul finit, cred că tot animale nostre se vor întoarce în România, dar ambalate în 100 de grame sau kilogram”, spune Traian Gârtan, președinte Asociația Crescătorilor, citat de Pro TV.

Un crescător din Olt se mândreşte cu miei din rasa ţurcana pur românească. I-ar vinde arabilor pe bani frumoşi, dar e conştient că străinii nu vor bate la poarta lui. S-ar bucura dacă ar exista un centru de colectare care să-l ajute să-şi vândă oile.

“Condiția să fie un preț corect pentru că și pe noi ne costă, ca să faci un kilogram de carne de miel în viu cel puțin mă costă 7-8 lei pe kilogram”, spune Sandu Nastase, fermier.

Dacă străinii vor prefera oile de la marile ferme, micii fermieri vor onora bucuroşi comenzile pe piaţa locală. În funcţie de cerere, preţul poate ajunge la 15 – 16 lei kilogramul la carcasa şi 10 – 11 lei în viu.

Un alt fermier, din Timiş, are 1.000 de oi. De câteva săptămâni mai multe persoane s-au arătat interesate să îi cumpere mieii, iar 400 sunt deja rezervaţi. “Acum câteva luni era cinci lei kilogramul la berbecuţi şi acum e zece, deci a crescut dublu de când s-a deschis exportul”, afirmă Dumitru Bodea, crescător de oi.

România este al patrulea mare crescător de oi din Uniunea Europeană, dar cu toate acestea în 2017 a importat carne de 3,5 milioane de euro. O explicaţie ar fi ca producătorii de mici vor carne de oaie tot anul, iar restaurantele caută carnea din specii nobile.