Seceta extremă din acest an nu afectează doar fermierii, ci și consumatorii, care vor resimți din plin creșterea prețurilor la alimente în supermarketuri și piețe. Cu cât se estimează că vor crește prețurile?
Seceta extremă aduce scumpiri masive la alimente
Toamna aceasta aduce vești proaste pentru consumatori, cu scumpiri în lanț la alimente de bază, ca urmare a secetei extreme și a condițiilor meteorologice nefavorabile. De la ulei, făină, legume până la carne și lactate, toate aceste produse vor avea prețuri mai mari în perioada următoare.
Experții din industria alimentară estimează majorări de până la 15%, ceea ce va pune o presiune semnificativă pe bugetele familiilor.
An dezastruos pentru fermieri
Pentru fermierii din România, anul 2024 a fost unul extrem de dificil. Dină Arcadie, un cultivator de cartofi, a suferit pierderi uriașe, cu întreaga producție compromisă din cauza caniculei și ploilor violente cu gheață, transmite observatornews.ro.
„Am băgat câteva sute de milioane şi n-am realizat nimic. I-am abandonat. Am încercat să-i stropim să îi dăm cu piatră de vie. Am renunțat la ei. Cum se vede pe teren”, a declarat fermierul, descriind dezastrul din terenurile sale.
Producția de cartofi la nivel național este cu 40% mai mică decât în anul precedent. Într-o situație similară se află și culturile de grâu, porumb și floarea-soarelui, cu milioane de hectare afectate de secetă.
Creșteri ale prețurilor în supermarketuri
Efectele secetei se vor resimți direct în prețurile de la raft, cu scumpiri așteptate pentru alimente de bază precum făină, ulei, mălai, dar și pentru carne, lactate și ouă. Dragoș Frumosu, expert în industria alimentară, a subliniat impactul asupra prețurilor.
„Un 10-15% pe medie cred că probabil cu influenţe mai mari la legume şi fructe. Seceta a cam fost peste tot. Este pe de o parte fenomenul Ucraina care a blocat preţul fermierilor români. Şi puterea de cumpărare foarte scăzută, discutând efectiv despre creşterea preţului la materia primă”, spune acesta.
Scumpiri la carne și produse lactate
Un alt sector afectat este cel al cărnii, unde prețurile au început deja să crească, influențate de scumpirea furajelor pentru animale. Cristina Smădu, proprietara unei carmangerii, a precizat că datorită scumpirii furajelor pentru păsări, animale, avem majorări de preţ la carne, la toata carnea, fie vită, fie porc, fie pui.
„Noi preconizăm ce se va duce undeva spre 15%. Deja avem scumpiri la carnea de pui, din săptămână în săptămână, de o lună”, spune Cristina Smădu.
Concret, prețul pentru un kilogram de pulpă de porc va crește de la 24 de lei la 27 de lei, iar pieptul de pui va ajunge la 32 de lei pe kilogram, față de 29 de lei în prezent. Aceste majorări vor afecta direct coșul zilnic al consumatorilor.
Apelăm la importuri care sunt mai scumpe
Cu producția internă serios afectată, România va fi nevoită să crească importurile de alimente, dar și acestea vor veni la prețuri mai ridicate. Statele europene au fost și ele lovite de secetă, ceea ce va duce la creșteri de prețuri la alimentele importate.
În primele șase luni din 2024, România a importat alimente în valoare de cinci miliarde de euro, o sumă care ar putea crește semnificativ în a doua jumătate a anului.