Liberalizarea pieţei de energie de la 1 iulie 2020 ar putea duce la o creştere a tarifelor pentru gazele naturale, iar asta ar afecta milioane de români. Ce ştie despre asta directorul general al Romgaz?
Societatea Naţională de Gaze Naturale Romgaz nu a identificat niciun motiv real pentru ca, odată cu liberalizarea pieţei, la 1 iulie, să se producă majorări de preţ la gazele furnizate în piaţă, informează reprezentanţii societăţii printr-un comunicat.
De asemenea, Romgaz anunţă că, începând cu data de 1 iulie, va continua să asigure cantitatea necesară aprovizionării cu gaze atât pentru consumatorii casnici cât şi pentru clienţii industriali, păstrându-şi astfel poziţia de jucător important pe piaţa de gaze naturale.
„Romgaz continuă politica de dezvoltare şi implicare pe piaţa de furnizare gaze pentru ambele categorii amintite anterior. Interesul nostru de a rămâne un jucător activ şi implicat este manifestat prin acţiunile şi politicile investiţionale pe care le avem, continuând să fim preocupaţi de siguranţa în furnizare şi de dezvoltarea pieţei româneşti de gaze naturale”, a declarat Adrian Volintiru, directorul general al companiei.
Piaţa de energie şi gaze naturale va fi liberalizată după data de 1 iulie 2020. Astfel, preţul va fi stabilit de piaţă şi nu controlat de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). „Inclusiv tarifele plătite de consumatorii finali vor fi stabilite în condiţiile pieţei şi nu vor mai trebui aprobate de autoritatea de reglementare în domeniul energiei”, explică reprezentanţii Romgaz, potrivit Agerpres.
Un ordin al ANRE poate însemna facturi mai mici la gaze din luna februarie
Pe de altă parte, din luna februarie românii pot plăti facturi mai mici la gaze, pentru că intră în vigoare un ordin al ANRE care simplifică procedura de schimbare a furnizorului de gaze naturale.
Noua procedură unică stabilește pașii ce trebuie urmați de consumatori pentru schimbarea atât a furnizorului de energie electrică, cât și a celui de gaze naturale. Aceasta poate fi consultată în Ordinul Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) nr. 234/2019. Actul a fost deja publicat în Monitorul Oficial și se va aplica în 30 de zile de la publicare, respectiv din 12 februarie 2020.
Noua metodologie unică extinde procedura ce trebuie utilizată în prezent pentru schimbarea furnizorului de curent electric și asupra schimbării furnizorului de gaze naturale. Procedura utilizată deja pentru schimbarea furnizorului de electricitate este simplă și nu implică mult efort din partea consumatorului, așadar, după intrarea în vigoare a ordinului ANRE, și schimbarea furnizorul de gaze va fi la fel de ușoară.