Abia ce începuse să se așeze și indicele ROBOR, în funcție de care sunt calculate dobânzile pe care românii le plătesc pentru credite, a început iar să crească. Și asta nu este totul. Urmează vremuri grele pentru milioanele de români împrumutați.
Banca Națională nu va mai injecta bani în piață, iar asta înseamnă că dobânzile la care băncile se îmrpumută între ele vor crește. Pe scurt, ratele românilor, care și așa cu crescut cu până la 20-25% față de anul trecut, urmează să crească iar.
Creşterea indicelui ROBOR vine înaintea anunţului de luni al Băncii Naţionale a României referitor la organizarea de operaţiuni de piaţă, existând temeri că banca centrală nu va mai injecta lichiditate în piaţă, susţine Ciprian Dascălu, economist-şef al ING Bank România, citat de Agerpres.
„Creşterea ROBOR vine înaintea anunţului de luni al BNR referitor la organizarea de operaţiuni de piaţă, existând temeri privind neorganizarea unor operaţiuni repo de injecţie de lichiditate pentru a compensa deficitul de lichiditate din piaţa monetară preconizat pentru noua perioadă de constituire a rezervelor minime obligatorii ce va începe cu data de 24 octombrie. În lipsa unui angajament din partea băncii centrale privind organizarea consecventă a operaţiunilor de piaţă, aceasta incertitudine se reflectă în creşterea cotaţiilor ratelor de dobândă. De asemenea, probabil piaţa consideră că presiunile de depreciere ale leului observate în ultima perioadă, pe fondul contextului extern mai tensionat, ar putea determina banca centrală să limiteze operaţiunile de injecţie de lichiditate”, a declarat Dascălu.