Guvernul a aprobat o ordonanță de urgență pentru creșterea salariilor personalului din instituțiile de apărare, ordine publică și securitate națională. Totodată, s-au majorat și indemnizațiile pentru misiuni militare.
Prin această ordonanță, se acordă o majorare salarială de până la 30% din solda de funcție pentru acești angajați.
Se dublează indemnizația de delegare
De asemenea, se reglementează dublarea indemnizației de delegare pentru o anumită categorie. E vorba de personalul care participă la misiuni militare în țară sau în afara teritoriului național. Condiția este să fie cu durată mai mare de 48 de ore și la o distanță mai mare de 5 km de locul de muncă permanent.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a confirmat adoptarea acestei ordonanțe. El a subliniat beneficiile aduse personalului din domeniul apărării și securității naționale.
Concedii suplimentare pentru angajații din apărare
Totodată, se instituie un cadru legal unitar pentru stabilirea salariilor personalului în timpul participării la cursuri de formare și perfecționare, pentru cei care urmează cursuri de carieră și nivel. Pe listă se mai află și pentru cei implicați în cursuri de zi la instituțiile de învățământ superior.
De asemenea, se propune crearea unui cadru legal care să permită soldaților și gradaților profesioniști să beneficieze de concedii suplimentare. Ei pot avea și concedii de studii. Aceștia pot primi și compensarea financiară pentru concediile neefectuate, conform prevederilor legale în vigoare pentru cadrele militare.
Campanie de recrutare în Armata Română
Trebuie spus că Ministerul Apărării Naționale (MApN) a inițiat în februarie o campanie de recrutare, oferind 5.093 de locuri pentru soldați și gradați profesioniști. Cererea a depășit oferta disponibilă, subliniind atracția salariilor și beneficiilor oferite de Armata Română.
În urma lansării campaniei de recrutare, numărul de candidaturi a depășit estimările inițiale, cu aproximativ 6.300 de aplicanți pentru cele 5.093 de poziții disponibile.
Soldații gradați profesioniști primesc salarii cuprinse între 2.000 și 4.000 de lei, la care se adaugă diverse sporuri în funcție de specializarea lor și o indemnizație lunară pentru chirie sau hrană. În plus, ei beneficiază de asigurare medicală, training profesional și sporuri acordate în funcție de circumstanțe specifice.
Un maior în Armata Română poate ajunge să primească, cu toate sporurile incluse, aproximativ 2.000 de euro (echivalentul a circa 10.000 de lei). Mai multe detalii aici.