Cresc salariile! Începând cu 1 ianuarie, o categorie de românii va primi mai mulți bani la salariu. Guvernul a anunțat că a fost legiferată creșterea salarială cu 50 la sută.
Cresc salariile în învățământ
Cresc salariile din Educație începând cu ianuarie 2024. Mii de angajați din învățământ vor primi mai mulți bani la salariu. Cei care vor beneficia de noua măsură sunt cadrele didactice și nedidactice.
Anunțul a fost făcut chiar de Ministrul Educației, Ligia Deca. Ea a spus că veniturile acestora vor crește semnificativ. Ministrul a subliniat că există deja o creștere salarială care a intrat în vigoare la 1 iunie.
Potrivit șefei de la Educație, majorarea este de 25 la sută pentru cadrele didactice și de 30 la sută pentru cele didactice auxiliare. Deca a mai spus că de la 1 ianuarie urmează o altă mărire.
„Există legiferat, în Ordonanța de Urgență, un angajament al coaliției care spune că, de la 1 ianuarie, se va primi o majorare de 50%. Din creșterea pe care salariile ar avea-o până la noua grilă de salarizare. Grilă care ar trebui să plece de la de la salariul debutantului, egal cu salariul mediu pe economie.
Având în vedere că este un act normativ în vigoare. Și că a fost un angajament al coaliției, este evident că am încredere că se va întâmpla. Ca în orice stat de Drept. Însă ceea ce vă pot promite, este că noi, la Ministerul Educației, vom lupta ca acest lucru să se întâmple. Prin toate mijloacele pe care le avem la dispoziție”, a declarat ministrul Educației, Ligia Deca, luni, la TVR Info.
Sunt trei variante de grile de salarizare pentru cadrele didactice
Cresc salariile! Ligia Deca a precizat că există trei variante de grile de salarizare. Ele au fost elaborate de Ministerul Muncii. Grilele au fost trimise la Banca Mondială pentru calcularea impactului. Ministrul a subliniat că grilele sunt gata de la sfârșitul lunii ianuarie.
”Grilele sunt gata de la sfârșitul lunii ianuarie, noi le-am lucrat împreună cu federațiile sindicale ale profesorilor, ale cadrelor didactice, ale personalului din învățământ, le-am înaintat Ministerului Muncii, au existat o serie de întâlniri tehnice pe parcursul verii.
Ministerul Muncii înțeleg că a elaborat trei variante de grile, una este cea pe care am transmis-o noi, o alta pe care au elaborat-o dumnealor și una de mijloc, pe care le-au transmis, din ce am înțeles, către Banca Mondială, pentru calcularea impactului” a spus Ligia Deca.
Ea a mai menționat că există deja, pentru sectorul învățământ, o bază foarte solidă. Ceea ce ar trebui să se observe acum este decizia politică astfel încât acest lucru să se vadă și în practică, indiferent de formă.