Salariile personalului din învățământ, majorate în medie cu 20%

Guvernul a aprobat o Ordonanță de Urgență care prevede o majorare a salariilor de bază pentru personalul din învățământ cu 20%, în medie, în cursul anului 2024. Această creștere se va realiza în două etape. Prima etapă va avea loc începând cu 1 ianuarie. A doua va avea loc începând cu 1 iunie 2024. Aproximativ 350.000 de persoane din sistemul național de învățământ, inclusiv personalul didactic, personalul didactic auxiliar și personalul nedidactic, vor beneficia de aceste măsuri, a precizat Ministerul Muncii.

Potrivit comunicatului, actul normativ stabilește și acordarea de majorări ale salariului de bază pentru unele categorii de personal bugetar din sănătate, cultură, muncă, agricultură și statistică. Majorarea s-ar acorda, de asemenea, funcționarilor publici și personalului contractual din cadrul instituțiilor prefectului.

Prin urmare, personalul din instituțiile aflate în subordinea Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, Institutului Național de Statistică, direcțiilor județene de sănătate publică și direcțiilor județene de cultură, care în prezent beneficiază de salarizare la nivel teritorial, va avea parte de o ajustare a salariilor de bază pentru a se alinia la nivelul administrației publice centrale, proces care se va realiza în două etape egale.

Angajații din prefecturi vor beneficia de drepturi salariale aferente Secretariatului General al Guvernului, tot în două tranșe egale, se mai arată în comunicat.

Ordonanța propune și alinierea salariilor de bază pentru personalul clerical din spitale

Ordonanța de Urgență adoptată de Executiv propune și alinierea salariilor de bază pentru personalul clerical din spitale la nivelul celor acordate psihologilor din unitățile medico-sociale.

Prin implementarea acestor măsuri, se garantează respectarea principiului constituțional al egalității în fața legii, astfel încât nivelul maxim al salariului de bază să fie uniform pentru întregul personal care se bucură de aceleași condiții de muncă, indiferent de instituția și autoritatea publică în care își desfășoară activitatea, a conchis Ministerul Muncii.

Creșterile salariale ce vor fi acordate în 2024

Joi, ministrul Educației, Ligia Deca, a prezentat creșterile salariale ce vor fi acordate în 2024.

„În ceea ce privește majorările salariale pentru salariații din învățământ, pentru cadrele didactice din învățământul preuniversitar creșterile sunt între 19,4% și 20,5%, creșterea salarială brută medie totală în anul 2024 fiind de aproape 20%, din care vom avea o creștere brută medie de aproximativ 13% în ianuarie”, a declarat aceasta, la finalul ședinței de Guvern.

Ligia Deca a menționat că pentru cei care debutează și au absolvit studii superioare de lungă durată, creșterea brută medie totală în anul 2024 este de 19,4%. 12,6% din aceasta va fi acordată în luna ianuarie.

„Așa cum am promis, am făcut tot posibilul pentru a repara inechitățile salariale în ceea ce privește funcțiile didactice de conducere din sistemul de învățământ preuniversitar. Pentru aceste funcții s-a aplicat principiul conform căruia salariile de bază ale acestor funcții să fie peste nivelul salariilor de bază ale cadrelor didactice calculate cu dirigenție în vederea eliminării inechităților existente acum.

Astfel, pentru directori și directori adjuncți, față de salariul brut din decembrie 2023, creșterea brută medie totală în 2024 va fi de peste 36%, din care creșterea brută medie în luna ianuarie va fi de 30%”, a explicat aceasta.

Cum vor crește salariile profesorilor?

Potrivit ministrului Educației, un profesor cu studii superioare de lungă durată, gradul didactic I și peste 25 de ani de vechime, cu sporul de suprasolicitare neuropsihică și dirigenție, va beneficia de un venit mediu brut în luna iunie în valoare de 11.845 lei. În același timp, un director va atinge un salariu brut de 12.533 lei. Acesta include și sporul de suprasolicitare neuropsihică.

„Pentru învățământul superior, creșterile sunt între 15 și 21%. Creșterea salarială brută medie totală pentru personalul didactic de predare din învățământul superior în anul 20224 este de aproximativ 20%, din care creșterea medie din luna ianuarie este de aproximativ 13%. Cea mai mare creștere se înregistrează pentru lectori sau șefi lucrări, peste 21%, urmați de asistenți universitari, peste 20%”, a adăugat Ligia Deca.

Aceasta a explicat că pentru personalul didactic auxiliar, creșterea salarială brută medie totală în anul 2024 este de 15,5%. Aproximativ 10% din aceasta va fi acordată în luna ianuarie. Cât despre personalul administrativ sau nedidactic, creșterea salarială brută medie totală va fi de 15%. Din aceasta, 9% va fi implementată începând din ianuarie.