Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că intenționează să majoreze salariile în România. A atras însă atenția că țara noastră a rămas ultima din Europa care încă oferă sporuri.
Vor crește salariile în România
Cresc salariile! Potrivit lui Marcel Ciolacu, trebuie să existe o diferențiere între mediul civil și cel militar. Șeful Executivului a mai precizat că în prezent, o treime dintre români sunt plătiți cu salariul minim.
„Salariul va crește, acest lucru este clar. Dar de ce mai trebuie în România să fie „Spor de antenă”? Noi dormim cu telefonul sub pernă! Am rămas singura țară din Europa care are sporuri.
Trebuie să existe o diferențiere între mediul civil și cel militar. Nimeni nu mai este tentat să lucreze ca polițist sau militar.
O treime dintre români sunt plătiți cu salariul minim în acest moment. Dacă scoatem cei 10% din impozitare, aș vrea să am pârghia necesară să nu ne trezim că trei sferturi din români vor lucra pe salariul minim”, a declarat el în cadrul emisiunii „Sinteza Zilei” de la Antena 3 CNN, moderată de Mihai Gâdea.
Plafonarea prețurilor la alimente continuă
Tot la „Sinteza Zilei„, premierul Marcel Ciolacu a anunțat că că intenționează să continue plafonarea prețurilor la alimentele de bază în România. Această decizie vine în contextul în care acordul cu retaileri urmează să expire la finalul lunii curente. Ciolacu a exprimat intenția de a implementa în țară un sistem similar celui din Franța.
„M-am uitat și la sistemul francez. Și am stat de vorbă cu ministrul Agriculturii și cu dl Simonis. I-am zis să vină cu legislație foarte clară cum este în Franța (…)
O să venim cu o modificare legislativă astfel încât să plafonăm adaosul la produsele românești și atunci vom vedea adevărata concurență. Ăsta este sistemul francez!”, a spus el în emisiunea moderată de Mihai Gâdea.
În cadrul unei conferințe recente, ministrul Agriculturii a subliniat că plafonarea prețurilor va fi menținută până la data de 31 martie, când expiră ordonanța care reglementează această măsură.
Florin Barbu a declarat pe 20 februarie că se va organiza o întâlnire între Ministerul Economiei, retaileri și procesatori, cu scopul de a dezvolta un nou mecanism. Ministrul a precizat că acest demers era deja în desfășurare la Ministerul Agriculturii.
Florin Barbu a exprimat dorința ca noul mecanism să fie extins și aplicat pentru toate produsele agroalimentare disponibile pe piață, atât în sectorul retail, cât și în alte domenii care nu sunt acoperite de retail.
„Mi-aș dori foarte mult că acest mecanism să se aplice pentru toate produsele agroalimentare care sunt pe piață, atât în zona de retail, cât și la cele care nu sunt în zona de retail”, a explicat ministrul Florin Barbu, în februarie, în cadrul conferinței RO 3.0 „Gustul Viitorului. Industria alimentară și retailul din România pentru următorii 7 ani”, powered by Kaufland.
Lista produselor cu adaos comercial plafonat până la finalul lunii martie
- Pâine albă simplă cu gramaj cuprins între 300-500 grame, fără specialități
- Lapte de vacă de consum 1 l, grăsime 1,5%, cu excepția UHT
- Brânză telemea de vacă vrac
- Iaurt simplu din lapte de vacă, 3,5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame
- Făină albă de grâu „000” până la 1 kg
- Mălai până la 1 kg
- Ouă de găină calibrul M
- Ulei de floarea-soarelui până la 2 l
- Carne proaspătă de pui (pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe de pui întregi cu os și aripi de pui, varianta standard)
- Carne proaspătă de porc (carne de porc lucru, pulpă de porc cu os și fără os, spată de porc)
- Legume proaspete vrac (roșii, ceapă, castraveți, fasole uscată, morcovi, ardei gras Bianca și ardei capia, usturoi)
- Fructe proaspete vrac (mere roșii și mere golden, prune, pere, struguri de masă)
- Cartofi proaspeți albi vrac
- Zahăr alb tos până la 1 kg
- Smântână cu 12% grăsime
- Unt până la 250 grame
- Magiun până la 350 grame