Cresc salariile în România!
Față de forma lansată în consultare publică de Ministerul Finanțelor, proiectul de lege a suferit câteva modificări.
Cresc salariile în România. S-a decis că reglementarea salariului minim în construcții și în agricultură se va face prin ordonanță de urgență separată. Asta pentru ca aceste salarii să crească rapid, iar salariul minim pe economie să fie majorat cu 10 procente, la 3.300 de lei.
Bonurile de masă vor fi acordate ca și până acum. Însă Ministerul de Finanțe are termen o săptămână pentru a propune Executivului un proiect care să limiteze comisioanele implicate în procesul de distribuție a tichetelor.
Taxa pe valoare adăugată pentru biletele la spectacole, concerte, evenimente culturale și sportive va fi de 9%.
Din totalul cifrei de afaceri la multinaționale, pe lângă investiții, vor fi scăzute și accizele care reprezintă taxă. Iar impozitul va rămâne la 16 procente din profit. Dar nu mai puțin de 1% din cifra de afaceri calculată conform criteriilor enunțate mai devreme. Pentru instituțiile de cultură cu mai puțin de 50 de angajați, oportunitatea de comasare va reveni autorităților locale.
Autoritățile locale, bani de evenimente mai puțini
A fost eliminat pragul de 2,5% din bugetul autorităților locale cu care se pot finanța evenimente culturale, sportive sau recreative. Pragul de 2,5% este însă din fondurile colectate în nume propriu la nivelul acestor autorități locale.
Ulterior, în cadrul unei noi ședințe de guvern, vor fi dezbătute și încorporate amendamentele acceptate. Urmând ca guvernul să-și asume răspunderea în parlament pe acest proiect, în ședință comună a celor două camere, potrivit reglementărilor constituționale. Pe ordinea de zi a executivului s-au aflat astăzi și alte trei proiecte de hotărâre de guvern.
Se alocă fonduri pentru continuarea derulării unor programe de investiții. În speță a sumei de 500 de milioane de lei din fondul de rezervă bugetară pentru suplimentarea bugetelor a trei programe de dezvoltare. 175 milioane lei pentru programul național de dezvoltare locală.
100 milioane lei pentru programul național de investiții Anghel Saligny. 200 de milioane lei pentru programul național de construcții de interes public sau social. Alte 25 de milioane de lei se alocă pentru credite de angajament și bugetare, pentru finanțarea cheltuielilor de personal, precum și pentru plata sentințelor judecătorești rămase definitive și irevocabile.