O anumită categorie de români are parte de vești bune. Aceștia vor primi mai mulți bani la salariu. Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat că vor fi majorări salariale din luna august. Noua creștere îi vizează pe angajații din sectorul bugetar.
El a arătat de mai mulți bani la salariu vor beneficia şi angajaţii ministerelor Culturii, Transporturilor şi cei ai Institutului Naţional de Statistică.
“Începând cu luna august o să se acorde o pătrime din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de legea cadru nr 153/2017 pentru anul 2022 şi luna decembrie 2021”, a declarat Budăi, sâmbătă, la Antena 3.
El a fost întrebat şi despre o majorare salarială pentru funcţionari din cadrul ministerelor Culturii, Transporturilor şi INS.
“Este un memorandum care a fost aprobat în Guvern pentru salariile din INS şi o echilibrare a ceea ce înseamnă salariile din ministerul Culturii ş Ministerul Transporturilor”, a explicat ministrul Muncii.
Marius Budăi, detalii importante despre creștere salariilor
Marius Budăi a explicat și care este impactul bugetar al acestor măsuri. Potrivit acestuia, s-a făcut o analiză a tuturor bugetelor, s-a discutat cu aproximativ toţi ordonatorii de credite, în special cu ministerele.
“S-a făcut o analiză a tuturor bugetelor, s-a discutat cu aproximativ toţi ordonatorii de credite, în special cu ministerele. Aceste majorări salariale se vor acorda cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate prin legea bugetului pe fiecare ordonator principal de credite. Nu se vor acorda la rectificarea bugetară sume suplimentare”, a comentat Marius Budăi.
România primul loc din UE la raportul dintre cheltuielile cu salariile din sectorul bugetar
Amintim că, dintre toate țările Uniunii Europene, România ocupă prima poziție în clasamentul privind raportul dintre cheltuielile cu salariile din sectorul bugetar și totalul de venituri încasate în 2021. Potrivit Consiliului Fiscal, statul a acordat o pondere de 33,8% din veniturile încasate în 2020 salariilor bugetarilor, pondere care a crescut anul trecut la 37%. Procentul este mult mai mare decât media europeană, care nu depășește pragul de 23,6% în 2020 și care a înregistrat o scădere de 1,2 procente în 2021, ajungând la 22,4%.
Pe de altă parte, fostul premier al României, Adrian Năstase, consideră că numărul bugetarilor ar trebui să fie redus de Guvern cu 25%. Năstase spune că aici s-ar face cu adevărat economie.
„În România sunt, în momentul de față, 1,25 milioane de bugetari. Când eu eram premier erau 800.000. Cred că o reducere de 25% a numărului bugetarilor ar însemna o economie reală în banii de la buget. Tonner-ul și celelalte hârtii, astea nu fac economii”, a declarat Năstase.