„Mă bucur că am văzut cifrele: 6,5 milioane de euro profit brut până în acest moment pentru Poştă. Estimăm un profit, până la sfârşitul anului, care să depăşească 10 milioane de euro, ceea ce ne creează un confort deosebit. Asta înseamnă că, în 2014-2015, nu numai că riscul insolvenţei a dispărut, dar vom majora salariile pentru toţi factorii poştali, în conformitate cu înţelegerile pe care sindicatul le are, începând de luna viitoare. Asta înseamnă că vom face investiţii în echipamemte şi toate promisiunile pe care le-am făcut la adresa lucrătorilor din Poşta Română se vor îndeplini. Vă pot spune că majorarea salariilor se va face pe diferite clase. Cei care au salariul cel mai mic vor primi mărirea cea mai semnificativă”, a afirmat Cotovelea.
Referitor la procesul de privatizare a companiei, ministrul de resort a menţionat că, în prezent, Comitetul de privatizare analizează oferta tehnică depusă de către Poşta belgiană, urmând ca oferta financiară să fie deschisă ulterior.
La sfârşitul lunii septembrie a acestui an, Ministerul pentru Societatea Informaţională anunţa, într-un comunicat de presă, că operatorul belgian de servicii poştale bpost a avansat o ofertă neangajantă pentru achiziţionarea pachetului de 51% din acţiunile Companiei Naţionale Poşta Română.
Guvernul României a decis, în 12 decembrie 2012, demararea procedurii de privatizare a Poştei Române prin metoda majorării de capital prin aport de capital privat. Aceasta presupune dobândirea de către un nou investitor a unui pachet de acţiuni reprezentând 51% din capitalul social al companiei, inclusiv cel rezultat ca urmare a conversiei în acţiuni a creanţelor statului faţă de companie.
Procesul de selecţie a investitorului se realizează prin metoda licitaţiei cu ofertă în plic, combinată cu metoda licitaţiei cu strigare, precedată de negocieri desfăşurate pe bază de oferte preliminare şi neangajante. Dacă va fi selectat, bpost va fi admis în etapa de due diligence a procesului, ceea ce presupune acces în camera de date, acces la managementul companiei şi vizite operaţionale, dar şi negocierea contractului de privatizare. La finalizarea acestei etape, bpost va putea depune o ofertă finală fermă pentru achiziţionarea pachetului majoritar de acţiuni la Poşta Română.
Poşta Română este deţinută de statul român, prin Ministerul pentru Societatea Informaţională, în proporţie de 75%, şi de Fondul Proprietatea în proporţie de 25%. Compania deţine cea mai mare reţea de distribuţie la nivel naţional, însemnând peste 80% din totalul subunităţilor poştale care operează, în prezent, în România. Peste 19 milioane de locuitori beneficiază de serviciile Poştei Române şi peste 7,5 milioane de adrese sunt acoperite de reţeaua poştală proprie.