Ultimul barometru al companiei de audit KPMG realizat in randul a 80 de companii internationale din Romania arata ca 2001 a fost un an bun pentru acestea, in ciuda recesiunii globale.
Chiar daca numarul capacitatilor de productie care vor fi deschise sau construite anul acesta este in continuare redus comparativ cu media tarilor din Europa Centrala (diferenta fata de Ungaria, Cehia si Polonia ramane undeva in jurul valorii de 55%), un sfert din multinationalele prezente deja in Romania si-au propus ca in primul trimestru al acestui an sa angajeze mai mult personal. Estimarea respectiva prezentata de KPMG se bazeaza pe faptul ca 30% din firmele respective spun ca vor efectua, in primul trimestru al acestui an, investitii mai importante decat in 2001, iar 60% din acestea prevad mentinerea ritmului investitional (in medie o companie straina care a investit 100 milioane de dolari in Romania aloca anual un buget de peste zece milioane de dolari pentru proiecte noi).
Studiul „PayWell Salary&Benefits” al PricewaterhouseCoopers Romania arata ca, anul trecut, salariile in dolari ale angajatilor din domeniul bancar, asigurari si bunuri de larg consum (FMCG) au crescut in medie cu 12%. In domeniile enumerate mai sus lucreaza 21.815 angajati, cei mai multi (18.568) provenind din FMCG, iar 1.971 din sectorul bancar.
Majorarea respectiva se adauga actualizarii la rata inflatiei. Ruxandra Stoian, manager de resurse umane la PwC, spune ca salariile acordate de aceste companii au reprezentat intre 23% si 30% din cheltuielile totale anuale.
„Majoritatea bancilor si companiilor de asigurari si jumatate din firmele din domeniul bunurilor de larg consum spun ca vor face noi angajari”, afirma Stoian.
Un alt studiu al Institutului Economic de la Viena estimeaza ca, in medie, costurile salariale ale unei multinationale din Romania nu depasesc 7.000 de dolari anual, fata de peste 12.000 in Ungaria. Exista posibilitatea ca, pana la sfarsitul acestui an, romanii care lucreaza pe posturi cu responsabilitate medie in cadrul multinationalelor sa castige intre 500 si 700 dolari lunar.
Cel mai bun exemplu este cel al companiilor de telefonie mobila, unde se estimeaza o majorare cu peste 10% a salariilor brute. Cresterea este data de competitia tot mai stransa de pe piata, dar si de sporirea cifrei de afaceri.