Cresc taxele, în 2025?

Jurnalistul Gina Vacariu a menționat că Ilie Bolojan a discutat despre necesitatea ca Guvernul să aleagă între restructurarea aparatului bugetar sau creșterea taxelor, inclusiv TVA și impozitul pe salarii.

Ea a lansat o ipoteză privind reacția președintelui în fața unei astfel de decizii și l-a întrebat cine ar putea fi premierul care ar prezenta aceste opțiuni.

Crin Antonescu a subliniat că un prim-ministru trebuie să își asume responsabilitatea deciziilor fără a cere îndrumare de la președinte. Deși discuțiile și dezbaterile sunt firești, premierul este cel care conduce guvernul și trebuie să ia decizii conform legii și Constituției. El a adăugat că un premier care cere astfel de sfaturi nu este unul potrivit și a precizat că nu se va afla într-o astfel de situație.

Politicianul a adăugat că viziunea lui este, pe cât posibil, să nu crească taxele.

„Ăsta-i un fel de spiritism invers ce-mi cereți, să văd în viitor cine va fi premier.

În primul rând, vreau și sper să existe în România un prim-ministru care nu vine la mine, ca președinte, să mă întrebe ce să facă în privința unei asemenea măsuri. E responsabilitatea lui. Putem să discutăm și să avem dezbateri, dar prim-ministrul este șeful guvernului, susținut de o majoritate parlamentară și, conform Constituției și legii, el este cel obligat să ia o decizie, nu să vină la mine.

Un prim-ministru care vine să mă întrebe dacă să facă una sau alta nu este un prim-ministru bun. În orice caz, eu nu am această temere, pentru că nu voi fi în această situație.

Viziunea mea este, pe cât posibil, să nu crească taxele. Cota unică și-a dovedit valabilitatea și nu e nevoie să fac eu o pledoarie. Taxarea pe muncă este încă mare, la fel și TVA-ul. În rest, disciplina bugetară și reducerea cheltuielilor sunt responsabilitatea guvernului. Ne putem consulta oricând, dar decizia îi aparține premierului”, a declarat el în cadrul dezbaterii organizate de Antena 3 CNN.

Despre potențialul prim-ministru

Referitor la potențialul prim-ministru, Crin Antonescu a criticat faptul că unii contracandidați își definesc viziunea politică doar prin opoziția față de Marcel Ciolacu ca premier. El l-a menționat, în mod special, pe Nicușor Dan, subliniind că preferințele personale nu ar trebui să dicteze deciziile politice.

Candidatul coaliției a pus sub semnul întrebării posibilitatea unei majorități fără PSD și a cerut ca cei care susțin această variantă să fie sinceri în privința partenerilor politici cu care ar colabora.

„Cine va fi prim-ministru? O spun încă o dată, pentru că există contracandidați și cel puțin o contracandidată care se declară de o vitejie fără seamăn și pentru care viitorul României înseamnă un singur lucru: că nu va mai fi Ciolacu premier.

Când domnul Nicușor Dan spune că diferența dintre el și mine este că lui nu-i place PSD-ul? Doamne ferește, asta să fie singura diferență? Sunt dezolat.

Dar îi răspund: aici nu e vorba de preferințe personale, Nicușor. Președinția nu este o suită de plăceri. Care este majoritatea ta fără PSD? Există o majoritate posibilă în acest moment? Nu spun că nu, dar să spună clar – o face cu AUR, cu SOS, cu POT, cu toți la un loc? Să fie sincer”, a spus acesta.

Crin Antonescu a subliniat că viitorul președinte va găsi un guvern deja în funcțiune și va colabora cu acesta pentru a aduce schimbări în plan politic și administrativ. El a precizat că durata mandatului guvernului și desemnarea prim-ministrului depind exclusiv de majoritatea parlamentară, nu de președinte.

Politicianul a criticat modul în care au acționat ultimii doi președinți în această privință și a afirmat că nu va repeta acest model, ci va lucra cu orice premier, în funcție de viziunea sa și de programul de guvernare.