Anunțul a fost făcut vineri de Ministerul chinez de Externe. Sancțiunile vin ca răspuns la acțiunile lui Nancy Pelosi pe care regimul chinez le consideră „vicioase” și „provocatoare”.

„În ciuda preocupărilor serioase și a opoziției ferme a Chinei, Pelosi a insistat să viziteze Taiwanul, interferând grav în treburile interne ale Chinei, subminând suveranitatea și integritatea teritorială a Chinei, călcând în picioare politica unei singure Chine și amenințând pacea și stabilitatea Strâmtorii SUA”, a transmis un purtător de cuvânt al ministerului chinez într-o declarație.

Sancțiunile se îndreaptă și către familia lui Nancy Pelosi, potrivit Reuters.

Ministerul chinez de Externe a declarat că vor fi contramăsuri împotriva acestei vizite, care vor fi „decisive, puternice și eficiente”, iar acestea vor fi resimțite atât în SUA, cât și în Taiwan.

De altfel, ca răspuns la vizita lui Pelosi în Taiwan, China a organizat, începând de joi, exerciții militare de amploare în şase sectoare din jurul insulei Taiwan.

Tensiunile cresc după vizita lui Nancy Pelosi în Taiwan

Navele de război și avioanele chineze au efectuat vineri exerciții militare în apele din apropierea Taiwanului, a anunțat Ministerul Apărării de pe insulă, în contextul în care tensiunile s-au intensificat în regiune după vizita președintelui Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, scrie CNN.

Ministerul a declarat că forțele Armatei Populare de Eliberare a Chinei (APL) au trecut linia mediană – punctul de la jumătatea distanței dintre insulă și China continentală – într-o acțiune pe care a numit-o „un act extrem de provocator”. Linia a fost anterior o graniță de control informală, dar în mare parte respectată, între Beijing și Taipei.

Armata taiwaneză a răspuns cu avertismente radio și a pus în alertă forțele de patrulare aeriană, navele militare și sistemele de rachete de pe țărm, a adăugat ministerul.

Vineri, premierul taiwanez Su Tseng-chang a declarat că insula reprezintă „libertatea și democrația” și că „vecinul malefic de alături și-a încordat mușchii în fața ușii noastre și a sabotat în mod arbitrar una dintre cele mai aglomerate căi navigabile din lume cu exerciții militare”.

Beijingul este furios după vizita lui Pelosi

Beijingul își descarcă furia după vizita lui Nancy Pelosi pe insulă. În același timp, cresc tensiunile cu Japonia, care a depus un protest oficial după ce cinci rachete chineze au lovit în apropierea insulelor japoneze.

Rachetele au fost printre cele lansate de Beijing joi – dintre care unele au zburat deasupra Taiwanului – în timp ce Pelosi se îndrepta spre Tokyo, unde s-a întâlnit vineri cu premierul japonez Fumio Kishida.

China a mai lansat anterior rachete în apele din jurul Taiwanului – o insulă cu 24 de milioane de locuitori pe care Partidul Comunist Chinez o consideră teritoriul său, în ciuda faptului că nu a controlat-o niciodată – mai ales în timpul crizei din strâmtoarea Taiwan din anii 1990.

Dar rachetele care au zburat deasupra insulei au marcat o escaladare semnificativă, iar oficialii americani au avertizat că ar putea urma și altele.

„Am anticipat că China ar putea lua măsuri de acest gen – de fapt, vi le-am descris destul de detaliat chiar zilele trecute”, a declarat joi John Kirby, purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, în fața reporterilor de la Casa Albă.