Cresc tensiunile dintre Germania şi Grecia

Germania continuă să facă presiuni pentru un control extern al bugetului Greciei, în ciuda respingerii acestui demers de oficiali de la Atena şi de alte state din zona euro la Summitul European de luni, anunţă Wall Street Journal.

În spatele solicitării cancelarului Angela Merkel pentru o supervizare strică a cheltuielilor bugetare elene se află frustrarea tot mai mare a Berlinului pentru eşecul Greciei de a atinge ţintele de reducere a deficitului. Acestea au fost principala condiţie pentru un bailout de 110 miliarde de euro în 2010. Cum Europa trebuie să decidă o nouă ştergere de datorii pentru Grecia, de 130 miliarde de euro, Germania caută soluţii pentru a se asigura că guvernul de la Atena se achită de partea sa de obligaţii.

Un control extern strict este necesar dacă statul grec nu îndeplineşte cerinţele, susţine Merkel, arătând că aşa ceva nu a fost necesar în cazul Portugaliei şi Irlandei care au avut, la rândul lor, programe de bailout.

Politicieni şi media din Grecia au reacţionat furios în ultimele zile la presiunile Germaniei, pe care le-au considerat umilitoare pentru suveranitatea ţării. Ziarul grecesc To Vima le-au interpretat ca fiind o cerere de “capitulare necondiţionată”  pentrz bugetul elen, în timp ce alţi comentatori au amintit perioada sângeroasă a ocupaţiei germane din timpul războiului.

Tensiunile dintre Berlin şi Atena sunt un simptom al încrederii tot mai mici pe care o are Europa că programul de bailout pentru Grecia va funcţiona, dar şi al eşecului elitelor politice de a găsi o alternativă la măsurile dure de austeritate. Din 2010, Grecia a ratat constant ţintele de reducere a deficitului bugetar. Cauzele: o combinaţie între implementarea lentă a reformelor economice promise şi agravarea recesiunii în condiţiile reducerilor de cheltuieli şi majorării taxelor. Puţini europeni mai cred că Grecia îşi va recâştiga solvabilitatea în următorii ani, convinşi că măsurile de austeritate sunt contraproductive, arată Wall Street Journal.

Imposibilitatea de a rezolva problemele bugetare arată că noul pachet de ajutor pentru Atena va trebui să fie mult mai mare decât cel planificat. Câţiva oficiali europeni consideră realist un nivel de 145 milioane de euro, însă parlamentari germani din coaliţia cancelarului Merkel s-au arătat reticenţi faţă de o astfel de creştere, temându-se că se vor arunca bani ai contribuabililor germani pentru un program cu şanse mici de success. a măsurilor de austeritate şi reformă structurală este necesară.