Luni, guvernul Germaniei a hotărât să expulzeze 40 de diplomați ruși de la Berlin. Decizia a fost luată ca urmare a genocidului realizat de Rusia în orașul ucrainean Bucea. La polul opus, Kremlinul amenință că această decizie va deteriora relațiile bilaterale.

Rusia a transmis, luni, că relaţiile sale cu Germania se vor „deteriora” şi mai mult după decizia „neprietenoasă” a Berlinului de a expulza 40 de diplomaţi ruşi în legătură cu conflictul din Ucraina, relatează AFP.

„Reducerea nefondată a personalului diplomatic din misiuni ruse în Germania va restrânge spaţiul pentru menţinerea dialogului între ţările noastre, ceea ce va duce la o deteriorare suplimentară a relaţiilor ruso-germane”, se arată într-un comunicat al ambasadei Rusiei la Berlin difuzat pe Telegram.

40 de diplomaţi ruşi, declarați „persona non grata”

Guvernul Germaniei a declarat 40 de diplomaţi ruşi „persona non grata”, a anunţat luni şefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock, act ce constituie primul pas spre expulzarea acestora din Germania, informează Reuters.

Guvernul a decis să declare „un număr semnificativ de membri ai ambasadei ruse drept indezirabili, persoane care au lucrat în fiecare zi în Germania împotriva libertăţii noastre, împotriva coeziunii din societatea noastră. Nu vom mai tolera acest lucru”, a declarat Baerbock.

Rusia a renunțat la filiala Gazprom din Germania

Rusia a renunțat la filiala Gazprom din Germania, în urma sancțiunilor impuse de Occident după invazia Ucrainei. Guvernul federal a preluat astfel toate operațiunile companiei rusești de pe teritoriul Germaniei.

Gazprom Germania, filiala nemțească a gigantului rus, a fost abandonată total de Moscova, urmând să fie transferată statului german. Astfel, toate drepturile de vot în companie vor fi mutate la Autoritatea de reglementare în energie din Germania, se arată într-un anunț oficial.

Gazprom Germania, considerată afacerea din domeniul tranzacţionării, stocării şi transportului energiei a fost abandonată încă de vineri de gigantul rus aflat acum în pragul falimentului, după sancțiuni. Astfel, acesta va fi transferată către Autoritatea de reglementare în energie din Germania (Bundesnetzagentur). Anunțul a fost făcut luni de ministrul Economiei, Robert Habeck, transmite Agerpres.

Astfel, toate drepturile de vot în companie vor fi mutate la Bundesnetzagentur. Acesta a dat asigurări că securitatea aprovizionării este în prezent garantată, într-o perioadă de criză a legăturilor energetice dintre Germania şi Rusia, în urma invadării Ucrainei. Bundesnetzagentur va prelua controlul până în 30 septembrie 2022, va putea înlocui directorii şi face noi angajări.

„Obiectivul nostru este ca Gazprom Germania să funcţioneze în interesul Germaniei şi al Europei”, a declarat Klaus Mueller, şeful Bundesnetzagentur.