Cei cinci legislatori americani, conduși de senatorul Ed Markey, au sosit la Taipei într-o vizită neanunțată duminică târziu, fiind al doilea grup la nivel înalt care vizitează țara după președintele Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, la începutul lunii august.
Unitatea militară chineză responsabilă pentru zona adiacentă Taiwanului, Comandamentul Teatrului Estic al Armatei Populare de Eliberare, a declarat că a organizat luni patrule comune, multiservicii de pregătire pentru luptă și exerciții de luptă în spațiul maritim și aerian din jurul Taiwanului.
Un „factor de descurajare” pentru SUA
Exercițiile au fost „un factor de descurajare sever pentru Statele Unite și Taiwan care continuă să joace trucuri politice și să submineze pacea și stabilitatea în Strâmtoarea Taiwan„, a adăugat acesta.
Ministerul chinez al Apărării a declarat că deplasarea legislatorilor a încălcat suveranitatea și integritatea teritorială a Chinei și „expune pe deplin adevărata față a Statelor Unite ca un stricător și un distrugător al păcii și stabilității în strâmtoarea Taiwan”.
„Armata Populară Chineză de Eliberare continuă să se antreneze și să se pregătească pentru război, apără cu hotărâre suveranitatea națională și integritatea teritorială și va zdrobi cu hotărâre orice formă de separatism de independență a Taiwanului și interferență străină”, a mai spus oficialul.
Premierul taiwanez Su Tseng-Chang a declarat că nu vor fi descurajați de răspunsul Chinei la astfel de vizite ale prietenilor străini.
„Nu putem să nu facem nimic doar pentru că există un vecin rău alături și să nu îndrăznim să lăsăm să vină vizitatori sau prieteni”, le-a spus el reporterilor.
Vizita lui Nancy Pelosi a crescut tensiunile dintre SUA și China
Vizita lui Pelosi a înfuriat China, care a reacționat prin lansări de rachete balistice deasupra Taipei și a renunțat la unele linii de dialog cu Washingtonul.
Ultimul grup de legislatori americani care a vizitat Taiwanul urma să se întâlnească cu Tsai luni dimineață. Biroul ei nu a comentat încă întâlnirea.
Cu toate acestea, această călătorie a fost mult mai discretă decât cea a lui Pelosi, întâlnirea lui Tsai cu aceștia nefiind transmisă în direct pe paginile sale de socializare, ceea ce este practica generală atunci când vin oaspeți străini de nivel înalt.
Statele Unite nu au legături diplomatice oficiale cu Taiwanul, dar sunt obligate prin lege să ofere insulei guvernate democratic mijloacele de a se apăra.
China nu a exclus niciodată folosirea forței pentru a aduce Taiwanul sub controlul său. Guvernul taiwanez susține că Republica Populară Chineză nu a condus niciodată insula și, prin urmare, nu are dreptul să o revendice, iar cei 23 de milioane de locuitori ai acesteia sunt singurii care își pot decide viitorul, relatează Reuters.
Un expert al televiziunii chineze avertizează
Han Peng, un expert în rețeaua globală de televiziune din China (CGTN), a comentat vizita unei delegații a Congresului SUA în Taiwan. Potrivit expertului, beijingul și-ar putea înăspri blocarea militară a Taiwanului și sancțiunile economice asupra insulei.
„Beijing-ul își poate înăspri cu ușurință blocada militară și sancțiunile economice asupra Taipei, deoarece China continentală are acum un avantaj economic și militar în strâmtoarea Taiwan. Dacă SUA provoacă un conflict în regiunea chineză Taiwan, miliarde de oameni din întreaga lume, inclusiv americani obișnuiți, se vor confrunta cu o creștere și mai accentuată a ratelor inflației și a prețurilor alimentelor, precum și cu o criză energetică în creștere.
Doar Wall Street, traficanții de arme și politicienii bellici din SUA vor putea beneficia de asta. China se opune ferm oricăror schimburi între SUA și Taiwan.”, a subliniat expertul.