Cresc tensiunile între UE și China

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus vineri, 21 octombrie 2022, că Uniunea Europeană asistă la o accelerare a tensiunilor cu China.

„Discuția a arătat că asistăm la o accelerare destul de mare a tendințelor și tensiunilor. De la congres a reieșit foarte clar că președintele (Chinei) Xi continuă să consolideze cursul foarte asertiv și de încredere în sine pe care l-a luat China.

Sistemul chinez este fundamental diferit de al nostru și suntem conștienți de natura rivalității”, a declarat, vineri, Ursula von der Leyen, în cadrul unei conferințe de presă, relatează Reuters.

Uniunea Europeană va furniza peste 1,3 miliarde de euro pe lună Ucrainei

Președintele Comisiei Europene a spus, totodată, că Uniunea Europeană intenționează să furnizeze 1,3 miliarde de euro pe lună Ucrainei începând din 2023.

Economia Ucrainei este la pământ de opt luni din cauza invaziei rusești. Guvernul de la Kiev a evaluat nevoile sale de finanțare lunare undeva la trei/patru miliarde de euro. Această sumă urmează să fie furnizată de către Uniunea Europeană, de către Statele Unite ale Americii și de către instituțiile financiare internaționale, după cum a precizat șefa executivului european.

„Asta va duce la o cifră globală de 18 miliarde pentru anul viitor (…), un flux de venituri previzibile, stabile şi fiabile. I-am însărcinat pe miniştrii de finanţe să dezvolte mecanismul adecvat. Este important să trimitem un semnal Ucrainei”, a anunțat Ursula von der Leyen.

La finalul summitului, Cei 27 au pledat pentru o deblocare rapidă a celor trei miliarde de euro rămase dintr-un pachet de ajutor de 9 miliarde de euro pentru 2022, anunţat în luna mai. Această „asistenţă macrofinanciară” ia forma unor împrumuturi pe termen lung însoţite de condiţii extrem de favorabile.

Consiliul European a condamnat, de altfel, recentele atacuri ale Federației Ruse cu rachete și drone militare împotriva civililor și infrastructurii civile din Ucraina, precum și acțiunile la centrala nucleară Zaporojie. Totodată, șefii de stat și de guvern din statele membre UE condamnă neechivoc și resping ferm anexarea ilegală a regiunilor ucrainene Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson la Rusia, arătând că, la fel ca în cazul Peninsulei Crimeea și al Sevastopolului, Uniunea Europeană nu va recunoaște niciodată această anexare ilegală.

Liderii europeni și-au reafirmat, de asemenea, sprijinul deplin pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei, precum și dreptul Ucrainei de a recâștiga controlul deplin asupra tuturor teritoriilor ocupate, în cadrul granițelor sale recunoscute internațional. În plus, șefii de stat și de guvern au afirmat că Uniunea Europeană este pregătită să consolideze măsurile restrictive împotriva Federației Ruse.