Pensiile tuturor pensionarilor vor fi majorate. Ministrul Muncii a dat asigurări că sunt bani și a precizat că de acum încolo, potrivit legii pensiilor, majorările se vor face în fiecare an în prima lună a anului.
Legea pensiilor, care intră în vigoare în 2024, aduce beneficii importante pentru pensionarii din România. Principala modificare este majorarea pensiilor cu 13,8% în prima lună a fiecărui an, începând cu ianuarie 2024. Această majorare se calculează luând în considerare rata inflației și jumătate din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut.
Pensiile vor crește în ianuarie 2024
Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a subliniat că această majorare este garantată pentru fiecare pensionar. Ea a dat asigurări că veniturile lor nu vor scădea. Mai mult, această prevedere este înscrisă clar în legea pensiilor, iar majorarea va avea loc în fiecare an în luna ianuarie.
Pe lângă aceasta, taloanele de pensie primite după data de 1 septembrie vor include detalii privind punctele contributive, necontributive și punctele de stabilitate pe care le primesc pensionarii. Astfel, aceștia vor putea urmări mai transparent modul în care sunt calculate pensiile lor.
Bugetul Ministerului Muncii pentru anul următor a crescut, ajungând la 75,9 miliarde de lei. Creșterea este de 13,3% față de execuția preliminată de 66,9 miliarde de lei. Această majorare asigură acoperirea tuturor drepturilor pensionarilor și implementarea prevederilor legii pensiilor.
„Sunt bani de pensii, sunt bani pentru toate celelalte creşteri prevăzute în buget”, a menţionat Simona Bucura-Oprescu.
Plata pensiilor pe luna ianuarie
Aproximativ jumătate dintre pensionari își primesc pensiile pe card, iar cealaltă jumătate optează pentru plata prin poștă. Procesul de achitare a pensiilor prin carduri are loc în fiecare lună, pe data de 12.
Cu privire la începutul anului 2024, când primele două zile sunt libere legal din cauza Anului Nou, activitatea poștașilor pentru distribuția pensiilor va începe în data de 3 ianuarie. Pentru pensionarii avizați, adică cei care nu pot fi găsiți la domiciliu, drepturile bănești și documentele de plată pot fi ridicate de la ghișeele poștale în decurs de 2 zile lucrătoare după data ultimei zile de plată a lunii respective.
În cazul celor care primesc pensiile în conturi curente sau pe card și nu sunt găsiți acasă, documentele de informare, cum ar fi taloanele de plată mov, vor fi păstrate la sediul oficiului poștal până în ultima zi lucrătoare a lunii în curs. Aceste documente vor fi apoi arhivate la sediul Oficiului Județean de Poștă sau al Oficiilor Poștale de sector timp de 24 de luni, după care pot fi transmise către casele teritoriale de pensii.