'Ne întrebăm dacă Ministerul Agriculturii mai există, pentru că nu ne ajută cu nimic. Cantitatea de lapte a scăzut deja cu 50% şi situaţia se agravează pe zi ce trece. Pierderile sunt enorme. Seceta a afectat sectorul zootehnic prin scăderea producţiilor de lapte şi a sporului în greutate la tineret, din cauza cantităţii scăzute de masă verde, ceea ce duce la diminuarea cu 30% a posibilităţii de producere a furajelor pentru perioada de stabulaţie. De distrugerea sectorului zootehnic din România se face vinovat ministrul Agriculturii, preocupat mai mult de cultul personalităţii decât de problemele din sector. De asemenea, cerem demiterea directorului din Ministerul Agriculturii, Gheorghe Neaţă, care lucrează prin intermediul ANARZ pentru distrugerea zootehniei', a declarat preşedintele Sindicatului Naţional al Crescătorilor de Ovine şi Caprine din România, Marcel Andrei.
O altă nemulţumire este aceea că încă mai sunt crescători care nu au primit Ajutoarele Naţionale Tranzitorii (ANT) pentru anul 2014.
Pe de altă parte, Sindicatul Naţional al Crescătorilor de Ovine şi Caprine cere şi abrogarea Legii vânătorii (Legea 407/2006, modificată în iulie 2015), întrucât consideră că aceasta încalcă grav dreptul la proprietate şi le permite asociaţiilor de vânătoare să facă ce doresc pe terenurile proprietate privată.
'Modificările la această lege au fost aprobate fără a fi consultate şi asociaţiile crescătorilor de animale, sunt aberante şi încalcă în mod grosolan dreptul la proprietate. Un exemplu în acest sens este interzicerea păşunatului animalelor pe terenurile agricole în perioada 6 decembrie – 24 aprilie, prevedere prin care, practic, proprietarul de teren nu poate nici să-şi recolteze culturile, dacă acestea sunt preferate de vânat', susţine Marcel Andrei.
În context, sindicatul citat afirmă că va trece la acţiuni de protest, inclusiv la blocarea drumurilor. AGERPRES