Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, miercuri, la Alexandria, că începând de luni crescătorii de vaci şi de oi vor putea să primească 90% din valoarea diferenţei subvenţiei pe care aceştia trebuia s-o primească în februarie.
„De la CEC vor putea să primească aceşti bani începând de luni, BCR şi BRD au semnat astăzi, iar Raiffeisen va semna până diseară. Diseară voi face publice acordurile cu băncile. Am vrut să-mi acopăr obligaţia pe care mi-am luat-o săptămâna trecută la întâlnirea cu fermierii”, a declarat Traian Băsescu în timpul unei întâlniri cu agricultorii din judeţul Teleorman.
Preşedintele a anunţat că, crescătorii de bovine vor primi câte 334 de lei pe cap de bovină, iar cei de oi câte 26 de lei pe ovină. „Sunt şi crescători care s-ar putea să vrea să li se reţină această diferenţă, 10% din valoarea diferenţei va fi reţinută de bancă, iar regularizarea se va face în februarie”, a spus Băsescu.
Un grup de reprezentanţi ai asociaţiilor crescătorilor de ovine şi taurine s-au deplasat, miercuri dimineaţă, la Cotroceni, pentru a se întâlni cu şeful statului, potrivit înţelegerii de săptămâna trecută, dar au fost rugaţi să revină la ora 18.00 pentru că preşedintele nu se află în Bucureşti.
Ei s-au arătat nemulţumiţi de faptul că nu se pot întâlni cu şeful statului, deşi fuseseră chemaţi la Cotroceni chiar de Traian Băsescu. Fermierii au fost rugaţi de reprezentanţii Preşedinţiei să aştepte, iar după câteva minute, au fost invitaţi să revină la Cotroceni la ora 18.00 pentru a discuta cu şeful statului. Cei opt reprezentanţi ai crescătorilor de animale au fost asiguraţi că discuţia cu şeful statului va fi una constructivă, iar situaţia se va detensiona.
Convenţie CEC Bank – APIA
CEC Bank şi Agenţia de Plăţi pentru Intervenţii în Agricultură (APIA) au semnat, luni, o convenţie prin care crescătorii de ovine şi bovine pot accesa credite prin care să acopere subvenţiile pe cap de animal neacordate integral de către stat, a anunţat marţi banca.
Pentru asigurarea în anul 2009 a resurselor financiare necesare desfăşurării activităţii de producţie de către producătorii agricoli care deţin efective de bovine, ovine şi caprine, până la încasarea de la APIA a sumelor aferente celei de a doua tranşe, CEC va acorda credite reprezentând cel mult 334 lei/cap bovină şi 26 lei/cap ovină.
Garanţia FGCR pentru creditele acordate de bancă va reprezenta maxim 50% din valoarea creditului.
Pentru aprobarea cuantumului plăţii naţionale directe complementare în sectorul zootehnic, pentru specia bovine, în anul 2009, s-a aprobat acordarea sumei de 571 lei/cap bovină, în limita sumei totale de 771 milioane lei, care se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul aprobat Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale pentru anii 2009 şi 2010.
Această primă se acordă în două tranşe, iar prima tranşă, în valoare de 200 lei/cap bovină, a fost plătită deja de către APIA.
Totodată, pentru specia ovine/caprine, în anul 2009, s-a aprobat acordarea sumei de 44 lei/cap ovine şi caprine, în limita sumei totale de 281,2 milioane lei.
Această primă se acordă în două tranşe, iar prima tranşă, în valoare de 15 lei, a fost, de asemenea, plătită.
UPDATE:
Federaţia Agrostar respinge soluţia ca fermierii să ia subvenţiile de la bancă
Federaţia „Agrostar” respinge soluţia preşedintelui ca fermierii să ia subvenţiile de la bancă şi va trece la forme radicale de protest, considerând că acest mecanism financiar transformă fermierul din beneficiar al unei subvenţii care i se cuvine conform legislaţiei europene în creditor la bancă.
Federaţia Agrostar consideră, analizând comunicatul CEC Bank cu privire la semnarea Convenţiei privind finanţarea capitalului de lucru pentru desfăşurarea activităţilor curente de către beneficiarii plăţilor naţionale directe complementare în sectorul zootehnic între CEC Bank SA, Agenţia de Plăţi pentru Intervenţie şi Agricultură şi Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN SA, că acest mecanism financiar transformă fermierul din beneficiar al unei subvenţii care i se cuvine conform legislaţiei europene în creditor la bancă, se arată într-un comunicat de miercuri al federaţiei.
„Acest mecanism bancar înseamnă garanţia colaterală a fermierului alături de Fondul de Garantare a Creditului Rural cu 50%, comisioane bancare şi tot hăţişul birocratic al întocmirii unui dosar de creditare. Această pierdere suportată de către crescătorii de animale se ridică la suma de 37 de lei pe cap de animal la bovine şi trei lei pe cap de animal la ovine şi caprine”, a declarat preşedintele Agrostar, Niculae Ştefan, citat în comunicat.
SURSA: Mediafax