Industria avicolă, în valoare de un miliard de euro anual, oferă în continuare oportunităţi bune de investiţie, dar sectorul rămâne slab reprezentat la bursă.
Producţia de alimente este o industrie care nu suferă foarte mult din cauza crizei economice. Chiar în condiţii de scădere a veniturilor gospodăriilor, la alimentaţia de bază nu se poate renunţa, fiind ultimul loc în care sunt reduse cheltuielile. Situaţia este reflectată foarte bine de evoluţia Avicola Braşov (simbol bursier AVLE), una dintre cele mai importante companii din sectorul avicol de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).
Pentru producătorul de carne de pasăre şi ouă, cel mai bun eveniment din ultimii ani a fost prelurea fermei de către Ioan Popa, unindu-se astfel cu Transavia Alba Iulia, cel mai performant crescător de pui din România. Avicola Braşov a fost preluată în 2007, an pe care compania l-a încheiat cu pierderi de 30,4 milioane lei şi o cifră de afaceri de 55,5 milioane lei. Anul următor, a reuşit să treacă pe profit, perioada fiind încheiată cu un câştig net de 2,77 milioane lei, la o cifră de afaceri de 73,2 milioane lei. Cifra de afaceri a continuat să crească şi în prima jumătate a anului în curs, până la 49,9 milioane lei, iar profitul net s-a situat la 1,17 milioane lei. Trebuie însă menţionat că profitul din 2009 a fost realizat doar în primul trimestru, 3,82 milioane lei, în al doilea fiind înregistrate pierderi de 2,64 milioane lei.
Lichiditate foarte scăzută pentru ieşeni
Avicola Iaşi (simbol bursier AVMI), o altă companie din sector listată la bursă, a reuşit anul trecut un profit de 0,26 milioane lei, de aproape trei ori mai mare decât în 2007, şi o cifră de afaceri de 484 milioane lei, în creştere de la 32,1 milioane lei.
Societatea ieşeană, controlată în proporţie de 85% de către George Becali, este însă mult mai puţin lichidă decât Avicola Braşov, în ultimele 12 luni fiind înregistrate doar 16 tranzacţii cu titluri AVMI. În primul trimestru al acestui an, conform celor mai recente informaţii de la BVB, Avicola Iaşi şi-a redus cifra de afaceri cu 27%, până la 8,3 milioane lei, dar şi-a triplat profitul faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, până la suma de 0,74 milioane lei. În prezent, AVMI are o capitalizare de 16,5 milioane lei, mult mai mică decât valoarea capitalului social, de 29,46 milioane lei.
Puţini jucători
Piaţa avicolă din România se ridică la circa un miliard de euro. Dintre cele 80 de companii prezente în industrie, niciuna nu se găseşte pe piaţa principală a BVB şi doar câteva pe piaţa Rasdaq, inclusiv societăţile din Braşov şi Iaşi. Potenţialul de creştere a industriei rămâne mare chiar şi după majorările din anii trecuţi, lucru important pentru investitori. Iar de investiţii au nevoie şi companiile din domeniu pentru a-şi finanţa modernizarea liniilor de producţie.
Transavia Alba Iulia, reprezentată de Avicola Braşov la BVB, este liderul industriei, cu o cifră de afaceri în 2008 de 276 milioane lei, în creştere cu 70% faţă de 2007. Compania lui Ioan Popa a ajuns însă la această performanţă numai cu ajutorul unor investiţii de ordinul milioanelor de euro, reuşind o linie integrată de producţie şi distribuţie.
De altfel, cotaţia AVLE a reuşit o apreciere de 70% anul acesta, ajungând până la o capitalizare de aproape 19 milioane lei. Aceasta demonstrează că investitorii sunt dispuşi să ia în calcul oportunităţile ce apar în industria de profil. Mai rămâne ca şi jucătorii din domeniu să fie deschişi la avantajele oferite de piaţa de capital.
70% este aprecierea de anul acesta a cotaţiei Avicola Braşov (AVLE) la Bursa de Valori Bucureşti, compania ajungând la o capitalizare de 19 milioane de lei