Autorităţile sanitar veterinare pregătesc noi proiecte legislative care să ajute crescătorii de porci şi procesatorii de carne să participle activ la comerţul intracomunicat cu carne proaspătă şi produse din carne de porc.
În acest sens, Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară a finalizat elaborarea unor acte normative prin care se facilitează acordarea de subvenţii pentru crescătorii de porci care deţin exploataţii comerciale autorizate înregistrate sanitar-veterinar şi în care se respectă normele de biosecuritate şi bunăstare a animalelor.
Noile reglementări urmăresc prevenirea apariţiei şi răspândirii bolilor, prin verificarea şi certificarea stării de sănătate a animalelor de la locul de origine până la cel de destinaţie, asigurarea trasabilităţii şi un control strict al mişcării porcilor, potrivit unui comunicat al ANSVSA.
Porcii pot fi transportaţi doar dacă au certificate de sănătate
Astfel, mişcarea porcilor vii pe teritoriul României se va efectua doar dacă acestea sunt identificate şi însoţite de un certificat sanitar veterinar de sănătate, ceea ce reprezintă o măsură de biosecuritate, în condiţiile în care a fost stopată vaccinarea contra pestei porcine clasice, pentru a permite liberalizarea comerţului cu porci vii pe teritoriul naţional.
În acest fel, se doreşte crearea cadrului legal pentru ca porcii din gospodăriile populaţiei să fie vânduţi pe teritoriul localităţii, în alte localităţi de pe teritoriul aceluiaşi judeţ, în alte judeţe sau către târguri de animale vii autorizate sanitar veterinar, târguri a căror perioadă de funcţionare a fost stabilită în perioada calendaristică 1 decembrie – 15 mai.
“Am căutat să-i ajutăm nu numai pe crescătorii industriali ci şi pe micii fermieri, gospodării din mediul rural, care au acum posibilitatea să obţină venituri suplimentare în condiţii de legalitate. Sperăm, astfel, că vom descuraja tot mai mult, până la dispariţie, comerţul ilegal cu carne de porc, comerţ care este periculos pentru sănătatea tuturor”, a precizat Radu Roatiş Cheţan, preşedintele ANSVSA.
Exploataţie de “tip A” cu porci ce pot fi abatorizaţi doar pentru piaţa internă
Autorităţile prevăd şi introducerea exploataţiei comerciale de “tip A”, de unde porcii pot fi valorificaţi către unităţi de abatorizare autorizate, dar numai către cele autorizate pentru comercializare de produse pe plan naţional.
Trecerea de la creşterea animalelor în sistem gospodăresc la creşterea în sistemul de exploataţie comercială de “tip A” va oferi crescătorilor de porci posibilitatea de a valorifica animalele în abatoarele autorizate pentru comercializarea produselor pe plan naţional, posibilitatea accesării de fonduri, toate acestea cu condiţia respectării trasabilităţii şi a unor norme de biosecuritate şi bunăstare a animalelor în exploataţiile pe care le deţin, se arată în comunicatul ANSVSA.
Exploataţie comercială de “tip A” este exploataţia deţinută de persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale sau persoane juridice organizate in condiţiile legii, înregistrate şi autorizate de oficiul registrului comerţului, înregistrată în Sistemul naţional de identificare şi înregistrare a animalelor, care îndeplineşte mai multe condiţii şi este înregistrată sanitar-veterinar.
Astfel, cerinţele pentru înregistrarea sanitar-veterinară a exploataţiilor comerciale de “tip A” vizează în primul rând ca exploataţia să fie înregistrată în Registrul naţional al exploataţiilor, animalele trebuie identificate şi înregistrate în Baza naţională de date şi orice mişcare a animalelor, inclusiv sacrificarea, dispariţia şi moartea, urmând să fie anunţată serviciilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor competente, pentru actualizarea Bazei naţionale de date.