Crescătorii se pregătesc de testul final: oficialii de la Bruxelles vin în toamnă să vadă dacă îndeplinim condițiile pentru a exporta carne de porc

porci

Reprezentanții Comisiei Europene se vor afla în septembrie în România pentru a verifica activitatea crescătorilor de porcine. Dacă vor fi mulțumiți de cum se prezintă munca fermierilor autohtoni, oficialii UE ne vor da undă verde la exportul de carne de porc.

Crescătorii de porcine se pregătesc intens pentru a face o impresie cât mai bună musafirilor de la Bruxelles. ”Situația din industria fermelor și a cărnii de porc este una mult îmbunătățită. Este adevărat că avem încă un import mare, dar și o creștere importantă pe sector. Este momentul oportun ca România să devină un jucător important pe piața cărnii de porc”, a declarat, în cadrul emisiunii Agrikultura (B1 TV), Valeriu Steriu, preşedintele Comisiei prezidenţiale pentru politici publice de dezvoltare a agriculturii.

Informația a fost confirmată de Alexandru Jurconi, președintele ProAgro. „Crescătorii de porcine consideră că pentru a ieși cu bine din acest test al UE, este nevoie și de implicarea inspectorilor sanitar-veterinari, dar și de cea a Ministerului Transporturilor, a Ministerului Dezvoltării, a Ministerului Administrației și Internelor, a prefecturilor. Este esențial ca vizita Comisiei Europene să fie un succes. E timpul să le deschidem ușa musafirilor europeni, să le arătăm că la noi nu se întâmplă nimic misterios și că se respectă toate normele europene”, a declarat Jurconi, menționând că ultimul focar de pestă porcină a fost depistat în România în iulie 2009. „De atunci, suntem tot sub observație. Nici astăzi nu putem face, în mod liber, comerț intra-comunitar în UE”, a atras atenția reprezentantul ProAgro.